Mycket på gång i Slotts- och domkyrkomuseet

Slotts- och domkyrkomuseet har flera nyheter under 2015. Nya satsningen på konferensgäster har precis kommit igång och under våren väntar två utställningar, en om altarbrun och en om slaget vid Stångebro. I höst lanseras en ny bok om biskop Hans Brask.

Utställningen går att rulla undan när det vankas konferens på museet.

Utställningen går att rulla undan när det vankas konferens på museet.

Foto:

Linköping2015-02-16 07:40


Sedan i november har museet haft möjlighet att ta emot konferensgäster.
-Vi kan göra i ordning Karl IX:s sal, där får det plats upp till 50 personer, berättar Charlotta Franzén som arbetar på museet.

Rullar undan
Vanligtvis är rummet en del av utställningen men utställningens delar har försetts med hjul och det går därför lätt att möblera om lokalen för att passa olika typer av arrangemang.
- Saab hade nyligen en stor middag här och det fungerade jättebra, säger hon och tillägger att gästerna själva får ordna med catering om man vill ha middag. Museet har nämligen inte något kök att tillaga mat i, men samarbetar med Hagdahls kök.
Även om Slotts- och domkyrkomuseet inte börjar med konferens förrän nu är det knappast något nytt för slottet. Väggarna har omslutit många middagar sedan lång tid tillbaka, ända sedan Linköpings kyrkomöte år 1153. I det innersta rummet på tredje våningen, Vasarummet, finns en uppbyggd scen från 1523 med biskop Brask och kung Gustav Vasa som dinerar, bland annat gädda.
Önskar sällskapet få underhållning på konferensen ställer museipersonalen upp och föreläser.

Charlotta Franzén berättar om museets nyheter under året.
Charlotta Franzén berättar om museets nyheter under året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om