Myndighet för ohälsa

Den som blir sjuk på jobbet har inte alltid sig själv att skylla. Faktorerna till en skadlig miljö kan vara både yttre och inre. På Arbets- och miljömedicin (AMM) klarlägger och förebygger man ohälsa orsakad av dålig arbetsmiljö.

Bengt Ståhlbom i förgrunden med kollegorna Bijar Ghafouri, Patrik  Olansson, Karin Wåhlén och Anders Carlsson i bakgrunden; en del av labbet.

Bengt Ståhlbom i förgrunden med kollegorna Bijar Ghafouri, Patrik Olansson, Karin Wåhlén och Anders Carlsson i bakgrunden; en del av labbet.

Foto:

Linköping2014-05-24 04:05


- Det kan handla om allt från luft- och vattenföroreningar till mobbning och stress. Gemensamt för allt är att vi försöker utreda sambanden mellan sjuklighet och arbetsmiljön, säger Bengt Ståhlbom som är yrkeshygieniker och verksamhetschef på AMM.
Det är något av ett detektivarbete att utreda varför någon blir sjuk på jobbet, men AMM har hög kompetens inom många områden. Expertisen är bred och bland personalstyrkan finner man läkare, specialister, yrkeshygieniker, psykologer, ergonomer, toxikologer och kemister. Tillsammans representerar de tjugo personerna åtta fackförbund.
Landstingen gör många kontroller, men det är långt ifrån alltid som sjukdomar kopplas ihop med miljön. Har man bott nära ett smältverk, som i Gusum, och ätit förorenade bär och grönsaker finns till exempel en bevisad ökad cancerrisk på grund av de partiklar som spridits ut i luften. Påverkan på naturen kan man se på de allra närmaste kullarna där det i princip inte finns någon växtlighet.
- Har någon astma kan det hänga ihop med miljöfaktorer, samma med rörelseorganen, som kan ta skada av felaktiga arbetsställningar. Vi försöker jobba över ett brett spektrum. På labbet kan man analysera luften och se till exempel koncentrationen av metaller i blodet, berättar Bengt Ståhlbom vidare.

Ute eller inne
Huvudkategorierna för AMM:s arbete är fyra: kemiska, samt fysikaliska, ergonomiska och psykosociala faktorer. Det kan handla om dålig inomhusmiljö, fuktskador eller vibrationsskador orsakade av till exempel mutterdragare och borrmaskiner, då nerver och blodkärl kan ta skada. Buller kan orsaka stressyndrom i hjärta/kärl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om