Nästan som Skansen

Ragnar Dahlberg bjöd på en föreställning i riktig Lasse Berghagen-anda på Dahlbergs café på onsdagskvällen. Närmare 600 personer hade bänkat sig i grönskan och de var alla där för att sjunga allsång och höra bland annat Lotta Källström och Nisse Högström.

Husbandet Shownarrarnas trio värmde upp publiken i den lummiga trädgården.

Husbandet Shownarrarnas trio värmde upp publiken i den lummiga trädgården.

Foto:

Linköping2003-07-11 06:37

På onsdagskvällen sjöngs det allsång i trädgården bakom Dahlbergs café i Gamla Linköping. Solen värmde besökarna, som hade slagit sig ner på bänkarna eller i sina medhavda stolar, i trädgården. Någonstans mellan 500 och 600 förväntansfulla personer hade letat sig dit. Och det var trångt mellan stolar, bord, fikande åskådare och de lummiga träden.
Ragnar Dahlberg hälsade alla välkomna och inledde traditionsenligt med "Dansen den går uppå Svinnsta skär" av Gideon Wahlberg.
- Precis som Allsång på Skansen har "Stockholm i vårt hjärta" som första låt, börjar alltid vi med den här, säger Elin Göransson.
Hon har sommarjobbat på caféet de senaste tre somrarna och tycker att stämningen är mysig varje onsdag när det är allsång. Fast förra veckan regnade det och musikerna, gästerna och publiken fick flytta in under tak vid dansbanan.
- Men det är kul även när det regnar, säger hon.

Gymnastik och fika
Efter inledande allsång fick husbandet, Shownarrarnas trio, publiken att gymnastisera till "Huvud, axlar, knä, och tå-låten". Nästan alla ställde sig villigt upp och lekte och sjöng glatt med. Gammal som ung skrattade och gjorde, efter bästa förmåga, de tillhörande rörelserna.
I pausen fanns det fika för dem som orkade köa till cafét eller glasspaviljongen. Ragnar Dahlberg passade på att ta en glass hos Elin Göransson och berättade:
- När vi hade Roland Cedermark här var det så fullt av folk att det knappt gick att stå upp. Flera fick stå på torget utanför och lyssna.

Tagit med mamma- Det är premiär för mig i år. Men förra året var jag här tre gånger, säger Anki Liljesson
Hon har tagit med sig sin mamma Mildred Moberg till Gamla Linköping. För henne är det första gången hon är på allsångskväll där.
- Jag har varit här tidigare men aldrig på kvällen, säger hon.
Mildred Moberg bor i Söderköping men ikväll ska hon sova hos dottern som bor några mil utanför Linköping.
- Gamla Linköping är så fint och när det är bra väder är det kul att vara här, säger Mildred Moberg.
- Ja, och så är Ragnar så trevlig, fyller hennes dotter i.

Många lokala gäster
Kvällens gästartister var bland annat Lotta Källström från Norrköping, som sjungit i storband och medverkat i musikaler. Hon bjöd på "Båtlåten" och "Hur man handgör en brygga". Nisse Högström framförde med djup och kraftfull röst "Guldet blev till sand" ur Kristina från Duvemåla. Duon "Stay close" med rötterna i Linköping spelade några sånger och Lennart Alm kåserade sedvanligt om livets små sanningar.
Allsång i Gamla Linköping håller på hela juli och augusti. Senare under sommaren kommer Thore Skogman på besök och melodifestivalsångerskan Sanna Nielsen.
- Jag fyllde år tidigare i år men då kunde inte Sanna Nielsen komma. Men så ringde hon upp mig och sa att "jag kommer i sommar och sjunger hos dig", berättar Ragnar Dahlberg.

Huvud, axlar, knä och tå. Publiken sjunger och leker. Sångens rörelser utförs två och två.
Huvud, axlar, knä och tå. Publiken sjunger och leker. Sångens rörelser utförs två och två.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om