- Det ska kännas trevligt trots att det är under jorden. Jag trivs bäst ovanför marken, men dagsljus kommer in på ett vackert sätt så att ljuset reflekteras i tak, väggar och golv. Allt är programmeringsbart och förändras både under dygnet och efter årstider, säger Ulla Ridderberg, som under projektets gång har arbetat tillsammans med ljusdesigners och många andra yrkesgrupper.
Matematiskt ljus
Kommunalråd Muharrem Demirok håller invigningstalet innan Ulla Ridderberg presenterar sin skapelse "In-trough-out" som ska förgylla det offentliga rummet.
Fibonacci är ett talsystem som ska ge en viss rytm till konstverket. Avståndet mellan ljusstavarna ökar enligt mönstret 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 och 21. Varje tal är summan av de två föregående talen.
- Naturen är genialisk och man kan se rytmen till exempel i solrosors fröställningar; tätt i mitten och glesare längre ut.
Det är komplicerat och har med det gyllene snittet att göra. Samma rytmik återfinns i tunneln; ljusstavarna blir glesare och glesare.
Naturens egen rytm återspeglad i ljus
För två år sedan blev konstnären Ulla Ridderberg anlitad inför bygget av gång- och cykeltunneln som sammanbinder Industrigatan med Östgötagatan. Klockan 17.00 i dag är det dags för invigning av tunneln och dess ljuskonstverk.
Bygget av gång- och cykeltunneln som sammanbinder Industrigatan med Östgötagatan avklarad.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!