NFC:s chef tvingas sluta

Chefen för Nationellt forensiskt centrum i Linköping, Lena Klasén, tvingas lämna sin befattning. Hon slutar redan på måndag.

Nationellt forensiskt centrum får ny chef.

Nationellt forensiskt centrum får ny chef.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2018-06-07 14:41

Det var rikspolischefen Anders Thornberg som på torsdagen meddelade att det sker ett chefsbyte på NFC i Linköping. Lena Klasén får inte sitt förordnande förlängt. Det kriminaltekniska laboratoriet, som fått återkommande kritik för långa handläggningstider, ska i stället ledas av Jarl Holmström. Han är för närvarande biträdande regionpolischef i region Syd. Holmström blir från och med den 11 juni tillförordnad chef för NFC. Lena Klasén behåller sin anställning inom polisen och kommer att ägna sig åt forskningsfrågor.

– Det är klart att jag gärna hade velat fortsätta som chef för NFC. Men Anders Thornberg är ny rikspolischef och behöver sätta sin ledningsgrupp som han vill ha den, säger Lena Klasén.

Vad ska du göra istället?

– Vi kan förbättra forskningsverksamheten inom polismyndigheten. Jag kommer att jobba ganska nära Thornberg och bygga upp en plattform för forskningsfrågor. Jag har under min tid som chef på NFC ökat forskningsinsatserna .Min bakgrund finns inom försvarsforskningen och Saab. Jag ska tänka framåt kring vilka utmaningar polisen står inför

Vad har du fått för motivering till att du inte får vara kvar som chef?

– Syftet med polisreformen var bland annat att koppla ihop den forensiska verksamheten med utredningsverksamheten, säger Lena Klasén som menar att chefsbytet ska ses mot den bakgrunden.

Har du fått någon kritik för långa väntetider?

– Det är klart att vi har haft långa väntetider och jag vet inte hur många intervjuer jag har gjort om det. Men under den sista tiden har jag känt att det börjar vända. Det är därför jag inte känner mig bedrövad. Om vi fortsätter i den här riktningen går vi i mål. Vi har massor av aktiviteter och personalen kommer med nya lösningar varje dag. Jag tror att vi är på rätt väg.

Rikspolischefen meddelade på torsdagen även att Ulrika Herbst, som är regionspolischef i region Öst där Östergötland ingår, får sitt förordnande förlängt i fyra år.

Lena Klasén slutar som chef för NFC.
Lena Klasén slutar som chef för NFC.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!