Nils Hillerbrand lämnar - här är kvinnorna som ersätter

Vid månadsskiftet går Miljöpartiets gröna man Nils Hillerbrand vidare från politiken till ett civilt arbete på CSN. Han lämnar efter sig, förutom en gott genmäle, ett antal tunga poster i kommunen som ska ersättas. Kommunalråd, vice ordförande i kommunstyrelsen, gruppledare och ordförande i Tekniska verken är förtroendeposter som ska fyllas ut med nya människor.

Rebecka Hovenberg, nytt stjärnskott på kommunpolitikens himmel. Foto: Tommy Pettersson

Rebecka Hovenberg, nytt stjärnskott på kommunpolitikens himmel. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-02-08 16:30

På måndagskvällen stod det klart att partiets medlemmar hade bestämt sig vem som ska axla Hillerbrands olika uppdrag. Det blev två stycken personer som som delar upp ansvaret mellan sig. På det sättet slipper man få en uppdragskoncentration och en "Dubbelroll" mellan ägaren Linköpings kommun och det helägda bolaget Tekniska verken.

Birgitta Rydhagen valdes till ny gruppledaresamt vice ordförande i kommunstyrelsen och Rebecka Hovenberg blev nytt kommunalrådmed ansvar för miljöfrågor samt ordförande i Tekniska verken när medlemmarna i Miljöpartiet i Linköping gick på valberedningens förslag.

Birgitta Rydhagen tillträdde som kommunalråd i oktober 2015. Hon är ordförande i utförarnämnden, ansvarig för kommunens jämställdhetsarbete och för samverkan med den idéburna sektorn. Hon har en bakgrund som forskare i genus och teknik, samt som folkhögskolelärare och förskolechef.

- Jag känner stor ödmjukhet inför förtroendet att företräda Miljöpartiet i kommunpolitiken, säger Birgitta Rydhagen. Miljöpartiet har många kompetenta representanter i kommunfullmäktige, nämnder och bolagsstyrelser, och det är inspirerande att få samverka med dem. Jag ser också fram emot ett fortsatt gott samarbete inom Koalition för Linköping. Det är en förmån att få vara med och forma kommande beslut och se helheten i kommunens verksamheter och ansvar.

Engagerad politiker

Rebecka Hovenberg arbetar sedan tio år tillbaka som miljökonsult och är en van projektledare och utbildningsledare. Hon har arbetat med många olika branscher som energibolag, fastighetsbolag och industri. Rebecka har varit partipolitiskt engagerad sedan 2010, varit vice ordförande i bygg- och miljönämnden och är i dag ledamot av kommunfullmäktige och samhällsbyggnadsnämnden.

- Jag känner mig glad och stolt över att ha fått förtroendet av medlemmarna i Miljöpartiet och jag ser fram emot att bidra till ett fortsatt framgångsrikt arbete i Koalition för Linköping, säger Rebecka Hovenberg. Att Linköping når målet att bli koldioxidneutralt till 2025 ligger mig varmt om hjärtat och det känns därför extra roligt att som miljökommunalråd få arbeta intensivt med detta. Som ordförande i Tekniska Verken vill jag verka för att bolaget fortsätter bygga världens mest resurseffektiva region samtidigt som man levererar en trygg el-, värme och vattenförsörjning bland mycket annat till sina kunder.

Kompetenta Birgitta Rydhagen har suttit som kommunalråd sedan 2015. Foto: Tommy Pettersson
Kompetenta Birgitta Rydhagen har suttit som kommunalråd sedan 2015. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om