Nordens största konventfestival i Linköping

Imorgon invigs årets upplaga av NärCon i C-huset på campus Valla och biljettförsäljningen har ännu en gång slagit rekord. Sedan starten har evenemanget enligt arrangörerna ökat med 50 procent varje år, i år kommer över 5 000 besökare.

Intresset växte sig stort och nu är Samuel Anlér heltidsanställd som NärCon-arrangör.

Intresset växte sig stort och nu är Samuel Anlér heltidsanställd som NärCon-arrangör.

Foto:

Linköping2013-07-24 06:51


Konventet går ut på att samla personer som alla är intresserade av spel och japansk populärkultur och har nu vuxit till att bli Nordens största. En stor del av besökarna är minderåriga och hela arrangemanget är alkoholfritt.
- När jag startade NärCon i början av 2000-talet var jag själv 15 år gammal och därför har alkohol aldrig varit aktuellt, säger Samuel Anlér som sedan i höstas är heltidsanställd av NärCon.

Cosplay
Under fyra dagar ska alltså ungdomar få möjlighet att spela spel och cosplaya tillsammans och huvudsyftet är den sociala gemenskapen.
- Cosplay är en förkortning av costume play där deltagaren klär ut sig till en serie-, spel- eller filmkaraktär. Under NärCon är det mer en maskerad än ett lajv, säger Samuel och medger att han själv aldrig sysslat med cosplay.
På festivalens program finns bland annat en cosplay-tävling som har vuxit sig till att bli nordiska mästerskap med juryrepresentanter från Sverige, Norge, Danmark och Finland.
- De som är med i tävlingen har gjort sina kostymer helt själva och har lagt ner tusentals timmar på att färdigställa utstyrseln. I prispotten för de nordiska mästerskapen ligger en resa till Japan för två, säger Samuel Anlér.

Under helgen ska över 5 000 besökare komma till Linköping och universitetsområdet för att besöka NärCon.
Under helgen ska över 5 000 besökare komma till Linköping och universitetsområdet för att besöka NärCon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om