Nu är motionerna överlämnade

I helgen gick Sveriges första klimatriksdag av stapeln i Norrköping. Många klimatfrågor avhandlades under de tre dagarna och till slut röstades sju motioner fram som överräcktes till representanter från Sveriges riksdagspartier. Alla partier deltog utom moderaterna och sverigedemokraterna, de hade tackat nej till medverkan.

Miljöpartiets Annika Lillemets var en av tre riksdagsledamöter på plats för att ta emot motionerna.

Miljöpartiets Annika Lillemets var en av tre riksdagsledamöter på plats för att ta emot motionerna.

Foto:

Linköping2014-06-09 06:23


När arrangörerna höll en tyst minut för moderaterna som inte ville komma reste sig till slut en person ur publiken, moderaten Magnus Redin som sitter i bygg- och miljönämnden i Linköping, och mottog motionerna för moderaternas räkning.

Sju utskott
Med anledning av det stora antalet motioner, över 200 stycken, tog man beslut om att dela upp deltagarna i sju utskott. Inom varje utskott bildades diskussionsgrupper och Mattias Johansson från Övertorneå, Linus Pettersson från Eskilstuna och Ida Nordin från Örebro vittnar om hög kvalitet på både motioner och diskussioner i ekonomiutskottet.

Förändra för AP-fonderna
Den framröstade motionen i ekonomiutskottet blev till slut motion 303 med rubriken "Förändra reglerna för AP-fonderna" som är en sammanslagning av fyra motioner. Det är bland annat organisationen Fossil Free Sverige som ligger bakom motionen som i stora drag innebär att AP-fonderna inte ska göra nyinvesteringar i kol, olja eller fossilgas, att AP-fonderna ska avveckla befintliga investeringar i fossilindustrin inom fem år och att AP-fonderna i stället ska investera i omställningen till hållbara och klimatneutrala samhällen.

Initiativtagaren Annika Elmqvist från Linköping tackade för deltagande i klimatriksdagen.
Initiativtagaren Annika Elmqvist från Linköping tackade för deltagande i klimatriksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om