Nu har takligan dömts - fängelse för flera inblandade

Den, så kallade "Takligan" har nu fått sin dom av Linköpings tingsrätt. Flera av de inblandade döms till fängelse medan andra frias.

Linköping2017-01-19 06:00

Tingsrätten har funnit att flertalet av de tilltalade personerna kan kopplas till den liga som under sensommaren och hösten 2014 har begått en rad uppmärksammade inbrott och inbrottsförsök mot livsmedelsbutiker i Östergötland.

Frågan i målet har främst varit om de tilltalade kan bindas till brottsplatserna. Bevisningen har i huvudsak bestått av indicier. En tilltalad, som erkänt delaktighet i inbrottet i Linghem den 8 september 2014, döms för denna gärning.

Med hänsyn särskilt till värdet av stöldgodset och de skador som inbrottet orsakat rubriceras brottet som grov stöld.

  Tingsrätten har också funnit att det är bevisat att tre andra tilltalade utfört inbrottsstölden i butiken Matöppet i Ringarum den 22 september 2014. De döms för den gärningen. I det fallet är värdet av stöldgodset och de skador som inbrottet orsakat lägre. På grund av att gärningen utgjort ett led i en systematisk och organiserad brottslighet, vilket i vart fall två av dem har insett, rubriceras brottet som grov stöld. Det är däremot inte med tillräcklig säkerhet klarlagt vilken kännedom den tredje har haft om gärningens samband med den övriga brottsligheten, varför han döms för stöld av normalgraden.

  På övriga punkter frikänns de åtalade eftersom den utredning som lagts fram inte räcker för slutsatsen att det är ställt utom rimligt tvivel att de befunnit sig på brottsplatserna när brotten begåtts. För de tre tilltalade som döms för grov stöld bestäms påföljden till fängelse i ett år (Linghem) respektive nio månader (Ringarum). Alla tre utvisas från Sverige och förbjuds återvända hit inom fem år.

De ska också stanna kvar i häkte. Påföljden för den tilltalad som döms för stöld av normalgraden bestäms till villkorlig dom. Samtliga åläggs också att betala skadestånd för de inbrottsstölder som de deltagit i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om