Nu kan folkets trädgård växa ännu snabbare

I fjol växte de från 80 till 2 800 kvadratmeter. Nu får Folkträdgården hela 75 000 att jobba med – kronor alltså. Det ideella odlingsprojektet är årets vinnare i Östgötapriset.

Folkträdgårdens grundare Olle Elfvin och Jakob Hedvall tror inte på en grönsaksförsörjning som bygger på import och globala system. "Det finns ju jord här som vi kan odla i. Det tror vi på."

Folkträdgårdens grundare Olle Elfvin och Jakob Hedvall tror inte på en grönsaksförsörjning som bygger på import och globala system. "Det finns ju jord här som vi kan odla i. Det tror vi på."

Foto: Samuel Villius

Linköping2020-06-08 15:00

– Att någon annan ser det vi kämpar så hårt för kring hållbarhet och inkludering gör mig rörd, säger Olle Elfvin.

Det är två år sedan han och vännen Jakob Hedvall drog igång Folkträdgården, ett ekologiskt odlingsprojekt med återbruk och hållbarhet i fokus. Här samlas människor med olika bakgrunder – barnfamiljer, pensionärer, studenter och nysvenskar – för att odla och skörda grönsaker och umgås. Alla är välkomna.

I fjol flyttades verksamheten från en kolonilott på 80 kvadratmeter i Vallastaden till 2 800 kvadratmeter längs Lambohovsleden. Nu får de chansen att utveckla platsen ytterligare. På måndagen tog de emot första pris i Länsförsäkringar Östgötas årliga tävling Östgötapriset, där även Motala kvinnojour och Frivilliga familjehem i Norrköping uppmärksammades.

Det finns många hål att stoppa prispengarna på 75 000 kronor i.

– Just nu har vi ingen el. Men att dra in det blir för dyrt så vi tittar på en solcellslösning. Då kan vi i alla fall brygga kaffe och ladda skruvdragaren och batteriet till gräsklipparen, säger Olle.

– Och får vi el kan vi laga mat och ha helt andra evenemang och välkomna fler hit. Egentligen är allt fortfarande under uppstart. Vi försöker hitta sätt att göra saker på och en balans i hur mycket vi kan leverera, fortsätter Jakob.

Ja, för förutom att odla och skörda säljer Folkträdgården också sina grönsaker. Just nu görs ett test där privatpersoner kan prenumerera på grönsakskassar. Man har också ett säsongsavtal med Restaurang Jord i Valla och levererar även till andra krogar runt om i Linköping. Därför står en lådcykel nu högt upp på önskelistan.

– Det skulle göra att vi kan sälja och leverera på ett helt annat sätt. Just nu levererar vi med vanliga cyklar. En eldriven lådcykel hade underlättat mycket, förklarar Jakob.

Duon hoppas också att den befintliga odlingsytan, som arrenderas av kommunen, ska bli ännu större och man har även ett byggprojekt på gång.  

– Vi har fått ett 50-tal fönster från ett par i Gammalkil. De stod bara och samlade damm, men vi planerar att bygga ett växthus av dem, berättar Olle.

– Vi gör lite sport av att bygga med så mycket återbrukat material som möjligt. Men det behövs alltid köpas till lite extra saker som skruv och reglar. Och bygglovskostnaden kommer man inte undan. Det är tacksamt att kunna lägga en slant på det nu, säger Jakob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!