Nu kommer skatteutjämningen

En kulen morgon äntrade kommunstyrelsens ordförande i Linköping ombord på tåget för att åka till Stockholm. Syftet med resan var att uppvakta finansdepartementets tjänstemän som var ansvariga för det förslag till kommunal kostnadsutjämning man levererat i julklapp till Sveriges kommuner och landsting.

Linköping2013-03-21 07:46

Det kommunala skatteutjämningssystemet har stötts och blötts i decennier och åsikterna har varit spridda längs med statsbidragsstråken. En del kommuner tycker att man är missgynnade och andra säger att systemet straffar tillväxtkommuner. I förslaget som lämnades i december blev Linköping definitiv missgynnade och man fick cirka 45 miljoner kronor mindre att röra sig med under den aktuella skatteutjämningsperioden.

Halmstad och Linköping bönhörda
Våren 2011 lämnade en utredning fram ett förslag till förändringar i utjämningssystemet mellan olika kommuner och landsting i den utredningen fanns inget att anmärka från linköpings sida och man tillstyrkte då den remiss som var ute. Sedan gick regeringen vidare och lade fram en promemoria från Finansdepartementet där man föreslog en del  förändringar i kostnadsutjämningen samt att inkomstutjämningsavgiften skulle sänkas. En del landsting och kommuner fick då ett bättre utfall  bättre medans en del andra fick betydligt  sämre villkor däribland Linköping. Förändringarna från regeringen blev en kalldusch inte enbart för Linköping utan även för Halmstad kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om