Nu strömmar det i Strömfåran

Igår körde Tekniska verken ett fullskaligt test av vilka konsekvenser som uppstår när man släpper på vattnet för fullt i den gamla Strömfåran i Ljungsbro.

Vattenkraften testas i Malfors.

Vattenkraften testas i Malfors.

Foto:

Linköping2013-04-17 06:42


Under förmiddagen igår släppte man på hela 80 kubikmeter vatten i Strömfåran för att kunna mäta av hur ett eventuellt haveri i Malfors kraftstation påverkar den omgivande naturen och produktionseffekten.
Den gamla Strömfåran har varit föremål för politiska diskussioner under en längre period.

Motkrafter
Flugfiskeklubben och medborgare i närsamhället vill att man släpper på blygsamma två kubikmeter vatten för att, ideellt, kunna var med och skapa ett nytt besöksmål för turismen i Linköping. Idag står den frågan helt still Kommunpolitikerna i Linköping och Tekniska verken har att ta ställning till om värdet av fiskvandringsvägar från Roxen till Norrbysjön i Motalaström och möjligheterna att  få igång den gamla Strömfåran vilket skulle bidra till både ökad turism och dessutom ett värnande om miljön i området. Men frågan verkar vara lika torrlagd som Strömfåran är för det mesta utom just igår när ett säkerhetstestscenario kördes igenom.
- Ja, det är riktigt at vi körde igenom ett säkerhetstest vid Malfors kraftstation med förutsättningarna att det har inträffat ett haveri. Då vill vi se vilka konsekvenser det har för produktionen och miljön, berättar Mile Elez divisionschef för energi på Tekniska verken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om