Förra årets heta sommar är orsaken till att granbarkborren nu i större utsträckning än vanligt angriper skog i många delar av landet och länet. I Linköping så är Rydsskogen värst utsatt. Redan förra året började man ta ner granar, men angreppen har fortsatt. Det säger kommunekolog Sigrid Gustafsson.
– I början av sommaren såg vi angrepp och nu i slutet av juli såg vi nya angrepp, säger hon.
De granar som nu tagits ned finns på samma sida av skogen där man redan förra året tvingades hugga ner ett antal granar på grund av angreppen.
– Ja, det är förstås synd eftersom det ser lite konstigt ut. Rydsskogen är en tätortsskog som är välanvänd, säger Sigrid Gustafsson.
Men något direkt alternativ till att ta ner de här träden finns inte. Kommunen är skyldig enligt skogsvårdslagen att försöka stoppa angreppet och det sätt som finns att ta till är i första hand att hugga ner angripna träd och träd som ligger i farozonen för angrepp.
Ett annat sätt handlar om det som kallas feromonfällor, men det är – enligt Sigrid Gustafsson – ett sätt som Skogsstyrelsen avråder ifrån i de flesta fall. I alla fall när det gäller mindre områden.
På sin hemsida skriver myndigheten "Metoden kräver förberedelse i mycket god tid, samt att den tillämpas inom stora sammanhängande arealer på minst 1000 hektar. Ett litet antal fällor på ett begränsat område kan i värsta fall öka skadorna i närområdet"
I Linköping är det Rydsskogen som är värst drabbat. Man har också sett angrepp i Vidingsjöskogen och i Vallaskogen och diskussioner pågår nu om vilka åtgärder som ska vidtas.
– Värmen förra året gjorde att granbarkborren kunde svärma två gånger, istället för en gång som är mera normalt, säger Sigrid Gustafsson.
Men det är inte bara Linköping och Östergötland som drabbats. På många håll i landet, särskilt de södra delarna, är angreppen svåra också i år och orsaken är – som nämnts – den varma sommaren 2018. Efter den sommaren uppgav Skogsstyrelsen att 2,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige drabbats av granbarkborren och att värdet på virket uppgick till en miljard kronor. Angreppen är värst i sydöstra Götaland.
I Rydsskogen ser det lite glest ut längs vägen parallellt med Barhäll. Men så kommer det inte att förbli. Åtminstone inte på några års sikt.
– Nej, vi planterar hela tiden nya träd, framförallt tall och lövträd. Det är bra med blandskog för de är mera tåliga, säger Sigrid Gustafsson.