Hunnebergsgatan är en av Linköpings äldsta, och bäst bevarade, gator. Med de karaktäristiska trähusen och den stilfulla kullerstenen är det lätt att drömma sig tillbaka till en svunnen tid. På den västra halvan av gatan återfinns husnummer 29, som på bottenvåningen består av ett antal butikslokaler. I en av dessa fanns det tidigare en stängd produktion av hundselar, men sedan i somras står dörrarna öppna till en riktig färgexplosion fylld av unika hantverksartiklar.
– Vi smygöppnade lite i juni, utan att sätta ett officiellt öppningsdatum, för att kunna bygga upp verksamheten i vår takt och känna av vad som behövde fixas. Det har bara gått bättre och bättre hela tiden, men sommaren i Linköping är ju lite slö, så nu till hösten och vintern har vi sett en stor förbättring. Vi har börjat annonsera och folk har verkligen fått upp ögonen för oss, säger butiksägarna Riina Riskilä och Hannah Lundberg.
Tog chansen direkt
Det var på slöjd-, hantverk- och formgivningsprogrammet vid Linköpings Universitet som duon träffades för första gången. Hannah är guldsmed och Riina är mönster- och formgivare, tillsammans har de åkt runt på flera marknader i Sverige och haft en stadig kontakt under en lång tid. När den tomma Linköpingslokalen dök upp tog de chansen direkt och påbörjade arbetet sin alldeles egna butik.
– Vi har länge haft tankar om att det vore roligt att göra något sånt här tillsammans. När möjligheten väl öppnade sig körde vi på magkänsla och sedan dess har allt gått så oerhört fort, säger de båda hantverkarna.
– Innan satt jag i en stängd verkstad, utan kundkontakt, och kände att jag var tvungen att finnas tillgänglig på en fysisk plats. Det var det största drivet för mig, sedan blev det ju mycket lättare när Riina valde att hoppa på tåget också. Det är ju alltid skönare att vara två, fyller Hannah Lundberg i.
”Slit och släng”
Med sina egentillverkade produkter och dessutom artiklar från andra talangfulla hantverkare från Sverige har de stabiliserat sig på den historiska gatan. Nu hoppas de nyblivna butiksägarna att de kan utveckla både sin butik, men också sitt skapande, för att nå en ännu bredare kundkrets.
– Att erbjuda en sån här butik känns viktigt, dels för att föra hantverkstraditionen vidare, men även motverka ”slit och släng”-samhället. Målet är att erbjuda hållbara produkter som våra kunder kan köpa och verkligen använda, säger Riina Riskilä.
– Då inget av det vi säljer är massproducerat är varje produkt på något sätt unik, och det har vi sett att våra kunder uppskattar, fyller Hannah Lundberg i.