Ny förbättrad Helikopter 14

Under gårdagen var den centerpartistiska riksdagsledamoten på besök i Linköping och Malmen för att bli uppdaterade om läget för helikoptrar. Snart kommer Helikopter 14 att levereras i ny tappning och därtill väntar flera nya uppdrag för Helikopterflottiljen.

Centerpartisterna Lars Vikinge, Jonny Stål och Staffan Danielsson tillsammans med helikopterflottiljens chef Magnus Westerlund.

Centerpartisterna Lars Vikinge, Jonny Stål och Staffan Danielsson tillsammans med helikopterflottiljens chef Magnus Westerlund.

Foto:

Linköping2013-12-10 08:13


Den 17 december anländer det första exemplaret av den förnyade versionen av Helikopter 14. Helikoptern har en rad förbättrade egenskaper, framför allt två decimeter högre kabin vilket innebär att personalen kommer att kunna stå upprätt i lastutrymmet samt Saab:s ledningssystem. Utrymmet är stort och kan disponeras på olika sätt: tio stridsutrustade soldater, 20 passagerare eller nio bårpatienter, beväpningen vid dörrarna är i form av kulsprutor för egenskydd. 18 helikoptrar har beställts och under en period på tre år ska samtliga helikoptrar ha levererats.

Beredskap
- Det är roligt att den är på ingång och att det är en så bra maskin, säger Staffan Danielsson.
Vid halvårsskiftet under 2014 kommer Sverige att dra sig ur Afghanistan och man kommer att strukturera om insatsen. Detta kommer att innebära att man inte längre behöver några helikoptrar där och därför kommer de att transporteras tillbaka till Sverige.
- Nu kommer vi att kunna ha maskinerna i beredskap för nationella behov. Vi hade till exempel helikoptrar i beredskap när Obama var här på besök. Det vi står inför under kommande år är att kunna lämna stöd till polisen vid olika behov, främst vid bekämpning av terrorism men det kan också komma andra behov som Polisen har, säger Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen. Vad det handlar om i stort är att flytta polisens insatsstyrka ifrån sin utgångsgruppering i Stockholm till den plats där den behövs i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om