Ny guide på Flygvapenmuseum

Med start under sommarsemestern kommer nu Flyvapenmuseum i Malmslätt att få, så kallade, audioguider, på två språk. Dels på svenska men också på engelska men tanken är att flera språk ska följa.

Linköping2015-07-08 10:58


En audioguide är en förinspelad röst som beskriver en utställning eller en viss miljö, som besökare kan lyssna till via bärbara elektroniska ljudspelare. Flygvapenmuseum har sedan några år tillbaka en audioguide för barn. I denna blir museets yngre besökare guidade av maskotarna Drakel och Viggo, som visar extra spännande saker i utställningarna. Någon audioguide för vuxna har däremot inte funnits, men nu blir det alltså ändring på det.

Planer sedan länge
-Det här har länge funnits i våra planer att vi ska ha sådana här guider, berättar Peter Andersson som är teknisk producnet på nämnda museum och han fortsätter att berätta att det finns planer på att göra flera guidningar när det gäller språk. Just nu finns de på svenska och engelska. I framtiden kan det komma att bli både tyska och spanska.
-Det är en kostnadsfråga då varje guidning är ganska dyr att få gjord men det hadlar ju både om en service till våra kunder och sedan om tillgänglighet. Vi kommer att ta tjugo kronor för att låna den här luren men man kan även ladda ner en app till sin telefon och då är själva guidningen gratis.

Massor med info
- Ett modernt museum av vår dignitet ska ha kunna erbjuda sina besökare audioguider. På Flygvapenmuseum finns det mycket information att ta in och inte alla tycker om att läsa utställningstexter. Audioguiden erbjuder dig istället möjligheten att få historien berättad för dig mer koncentrerat samtidigt som du kan se dig om i utställningarna, säger Elisabeth Lagvik, chef för den publika enheten på Flygvapenmuseum i ett pressmeddelande.

En tidsresa
Flygvapenmuseums nya audioguide börjar sin berättelse under det svenska militärflygets pionjärtid på 1910-talet. Besökaren får följa med på en resa genom decennierna med europeisk kolonialism, allmän värnplikt, första och andra världskriget, folkhemmets utveckling, den svenska neutraliteten och världens fjärde starkaste flygvapen, koloniernas frigörelse, plastens och bilens intåg i samhället, gröna vågen på 1970-talet - ända fram till Berlinmurens fall 1989. För tiden efter 1989 finns en epilog som ger en översiktlig bild av till exempel det svenska försvarets ändrade inriktning mot ökat internationellt samarbete och en kort beskrivning av militärflygets verksamhet på Malmen invid Flygvapenmuseum i dag.

Lätt att använda
- Audioguiden är enkel att använda och ger total självständighet eftersom du själv väljer vad du vill veta mer om och går runt i det tempo som passar dig. På så vis fungerar audioguiden som en personlig och ständigt redo museilärare, säger Elisabeth Lagvik. Ljudspåren i Flygvapenmuseums audioguide är inlästa på både svenska och engelska av professionella inläsare. Besökaren hyr en apparat, stor som en telefonlur, och knappar in koder för att få önskad text uppspelad. En karta visar var i museet varje ljudspår gör sig bäst att lyssna på. Det går också att lyssna på audioguiden i den egna mobiltelefonen för den som föredrar det

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om