Ny industriutbildning lovar unga jobb

Industrisektorns skriande behov av kompetent personal och den höga ungdomsarbetslösheten. De är de två huvudanledningarna till att kommunen i samarbete med näringslivet startar en ny industriteknisk vuxenutbildning till hösten.

Gänget bakom utbildningssatsningen: Patrik Dahl, Saab, Ann-Charlotte Thorén, Industrikopmetens, Ola Nilsson, rektor Berzeliusskolan, Paul Lindvall (M) och Carina Boberg (FP).

Gänget bakom utbildningssatsningen: Patrik Dahl, Saab, Ann-Charlotte Thorén, Industrikopmetens, Ola Nilsson, rektor Berzeliusskolan, Paul Lindvall (M) och Carina Boberg (FP).

Foto:

Linköping2012-06-22 04:07


Intresset från ungdomar att till söka industriinriktade och tekniska yrkesutbildningar till gymnasiet har i varit lågt i flera år. Industrisektorn letar samtidigt efter ljus och lykta efter just sådan kompetens. Enligt Industrikompetens i Östergötland, som ägs av länets industri och kommuner, ser industrin ett rekryteringsbehov på 1 500 personer om året framöver. 600-700 av dessa är verkstadspersonal.

Tillgång och efterfrågan
Trots det finns det i dagsläget bara 100 sökande till höstens i industritekniska gymnasieutbildningar.
- Det är svårt att hitta kompetent personal till industrin samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög, säger Ann-Charlotte Thorén, områdeschef på Industrikompetens.
En stor anledning tror hon är att den gamla bilden av industriarbete som smutsigt och slitigt fortfarande lever kvar hos många unga.
- Idag är det rent, snyggt och ordning och reda. Ett industrijobb är välbetalt och det finns stora karriärmöjligheter inom företaget.

42 heltidplatser
För att öppna ungas ögon för industrins positiva sidor satsar nu Linköpings kommun i samarbete med just Industrikompetens och Saab AB:s civilflygsavdelning på en industriteknisk vuxenutbildning på Berzeliusskolan. Utbildningen startar redan 27 augusti i år. Programmet har två inriktningar, CNC-operatör och automationstekniker, och omfattar 32 platser. En svetsteknikutbildning med tio platser startar också på Anders Ljungstedts gymnasium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om