Ny laserattack i Linghem

Skärpta regler ger fängelse.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Linköping2015-12-03 10:46


Återigen har unga pojkar lekt med grön laser men detta är ett pojkstreck som kan orsaka allvarliga skador och få tråkiga följder både för den som drabbats och den som skjuter.

Under onsdagens eftermiddag besköts en anmälare med grön laser när han gick på Gällstadvägen i Linghem. Enligt uppgift var personen i fråga på väg till ett närliggande dagis.

- Den beskjutna personen kunde peka ut en villa varifrån laserstrålen kom. Polisen gjorde ett besök på den aktuella adressen och hittade fyra tonårspojkar samt en vuxen person som befann sig i villan, berättar polisens presstalesman Fredrik Kliman och fortsätter:

- Polispatrullen tog laserpekaren i beslag och man upprättade en anmälan om grov misshandel på platsen och med de fyra tonårspojkarna som misstänkta.

- Man ska ha klart för sig att en laserpekare inte är någon leksak och det som kan tyckas vara ett oskyldigt pojkstreck kan få allvarliga konsekvenser för de inblandade. Den som bli beskjuten kan få allvarliga ögonskador och den som skjuter iväg laserstrålar kan dömas till fängelse om denne är straffmyndig, menar Fredrik Kliman vidare.

Den förste januari 2014 skärptes lagen om innehav av laserpekare. I straffskalan finns fängelse i högst två år om man är straffmyndig. Detta står att läsa i Strålskyddslagen där man även reglerar vem som får inneha, sälja och använda en laserpekare med grönlaser. I detta fallet rörde det sig om unga pojkar som ännu inte är straffmyndiga och det gäller då även det brott, grov misshandel, som de nu är misstänkta för. Detta brott har även fängelse i straffskalan.

- Jag tror det finns en stor okunskap vad gäller laserpekare och vem som får köpa en och vem som inte får. Det ligger även en hel del på den som säljer den här typen av laserpekare, säger Fredrik Kliman avslutningsvis.

Det är inte känt att anmälaren behövt söka sjukvård efter händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om