Sista dagen för röstning på just detta Linköpingsförslag var 16 juli och vid 13-tiden samma dag hade 538 personer lagt sin röst på att ansöka om att göra Tinnerbäcksbadet till ett kulturminne eller som det heter, byggnadsminne. Därmed ska frågan utredas vidare i kommunen. Däremot är det länsstyrelsen som till slut beslutar i frågan.
I Linköping finns flera byggnadsminnesförklarade byggnader. Inne i centrala staden finns exempelvis det rosa gymnastikhuset, Linköpings slott och biskopsgården mitt emot domkyrkan. Utanför centrala stan finns Ekenäs slott, F3 Malmslätt och Malmslätts stationshus, bland flera.
– Det finns en rad föreskrifter om vad som får göras med sådana byggnader, hur de ska användas och hur de ska restaureras. Man pekar ut det som är bevaransvärt, säger Eva Nyström Tagesson, antikvarie på länsstyrelsen.
Ett sådant skydd har inte Tinnerbäcksbadet. Inte än i alla fall. Men en ansökan finns, som kom 10 maj, enligt Magnus Reuterdahl på länsstyrelsen.
– Nu har vi meddelat bland andra fastighetsägaren Lejonfastigheter att det finns en ansökan. Sedan ska vi utreda om det kulturhistoriska värdet är tillräckligt stort. Vi har en diskussion bland andra med fastighetsägaren. Helst vill vi inte göra byggnadsminne om inte ägaren vill vårda och ta hand om byggnaden, säger han.
Hur Lejonfastigheter ställer sig i frågan är oklart. Joacim Tjädermo med ansvar för Tinnerbäcksområdet ber att få återkomma när han tagit del av underlaget för byggminnesförklaringen.
Men badet är inte helt utan skydd. Sjön är märkt med ett litet q och själva byggnaden utmed Torkelbergsgatan har beteckningen Q1 i detaljplanen. I klartext betyder det att badsjöns miljö är känslig, men betyder inte att det är stopp för eventuella förändringar. För byggnaden gäller andra regler.
– Q1 i det här fallet innebär att byggnaden inte får ändras utvändigt och att underhåll av fasad ska ske med ursprungliga material och tekniker, säger Sebastian Monell, chef för bygglovskontoret.
Han förklarar att byggminnesmärkning och Q eller k-märkning, styrs av olika lagar. Kulturminneslagen (KML) respektive plan- och bygglagen (PBL).
– Lite förenklat kan man säga att kulturminneslagen är en förbudslag där allt är förbjudet tills motsatsen kan visas, medan plan- och bygglagen är en tillståndslag där allt är tillåtet innan motsatsen visats.
För Linköpingsborna återstår nu bara att vänta och se. Men vem vet, en dag kanske Tinnisområdet kan läggas till listan av historiska byggnader i Linköping som är särskilt skyddade.
annika.ekstedt@ostmedia.se