Nya hus i Gamla Linköping

Nyligen invigdes två nya hus i Gamla Linköping vilket innebär att friluftsmuseet "moderniseras" och förnyas. Husen är repliker av två hus från Storgatan som revs på 1970-talet för att ge plats åt Sparbanken.

Det senaste byggnadstillskottet är välbesökt.

Det senaste byggnadstillskottet är välbesökt.

Foto:

Linköping2012-04-10 06:50


Ett av husen blivit en ny butik för Cloetta och i sitt nya utförande är de båda husen sammanbyggda till ett. De båda husen ska tillsammans fungera som snabbköp av 1950-talsutseende för Cloetta och kontor för Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Vallfärdar till Gamla Linköping
Naturligtvis blev "Cloettabutiken" en succé inte enbart för godisälskare utan även för besökare som ville återuppleva sitt femtiotal igen. När gamla Linköping föddes under 1940-talet var Lennart Sjöbergs idé om ett "Skansen i Östergötland" omdiskuterat. Många menade att det var bättre att låta gamla byggnader stå kvar i sin ursrpungliga miljö. Rivningsvågen under rekordåren sopade undan den debatten och som tur var räddades många gamla fina hus och dess miljöer kvar tack vare Lennart Sjöbergs Gamla Linköping.

Ny byggnad på gång
Byggnaden "Röda Förrådet", i folkmun Garnisonsmuseet, byggdes under första hälften 1800-talet och placerades vid Garnisonsrondellen1939 efter en flyttning från ursprungsplatsen på Malmen i Linköping. En tid efter flytten blev byggnaden ett museum för Linköpings regementen.
På grund av försvarsbeslut lades större delen av försvarets enheter ned i Linköping. Röda Förrådet överläts från staten till kommunen samtidigt som den ideella föreningen "Garnisonsmuseet och Östergötlands Försvar" skulle svara för verksamheten i 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om