Nya möjligheter för LiU-forskare

Två etablerade forskare från Linköpings universitet har fått 15 miljoner kronor vardera för att utveckla sin forskning i fem år framöver. Pengarna kommer från Knut Alice Wallenbergs stiftelse.

Linköping2011-12-09 08:00

Totalt är det tio forskare från olika universitet runt om i Sverige som får ett ekonomiskt stöd. Stiftelsen vill med detta stödprogram uppmuntra framstående svenska forskare till att ge sig på djärvare, långsiktiga projekt. Forskarna från Linköping är Lars Hultman, professor i tunnfilmsfysik och Stefan Thor, professor i utvecklingsbiologi.
- Det är otroligt kul. Personligen tänker jag anställda två eller tre personer för att utveckla min forskning inom Alzheimers sjukdom. Den resterande summan går till driften av forskningen, säger Stefan Thor.

Bromsmediciner
Alzheimers är den vanligaste formen av demens. Sjukdomen är obotlig, nedsättande och dödlig. I allmänhet diagnostiseras sjukdomen hos personer över 65 år.
- Vi testar framförallt olika bromsmediciner på bananflugor. I vår laboratoriemiljö lever en vanlig bananfluga som regel i 50 dagar. Men våra "Alzheimers flugor" lever bara i fem dagar. Skulle de leva längre än den tiden så kan vi konstatera att vi har gjort framsteg. Totalt finns det 20 gener som man tror är specifikt inblandade i Alzheimers och dessa undersöker vi av den anledningen, fortsätter Stefan Thor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om