Under hösten har tekniska kontoret, bygg- och miljökontoret och stadsbyggnadskontoret jobbat fram ett nytt förslag vad det gäller riktlinjer för odling på Norrköpings kommunala marker. Nu vill de ta fram en strategi för att utveckla kolonilotter, odlingslotter och stadsodlingsområden och visa på tydligare riktlinjer för vad som gäller.
- Det är roligt att många vill odla och just för att vi har märkt av ett ökat tryck så vill vi fortsätta att uppmuntra till det, säger Tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson.
Bemöter efterfrågan
Klara Jarstrand, landskapsingenjör på tekniska kontoret presenterade förslaget som de har tagit fram och som kommer att fattas beslut om i april nästa år. Det gäller riktlinjer för kolonilotter, odlingslotter och stadsodlingsområden. 14 områden finns i dag och Norrköping är placerade på plats nio i Sverige över kommuner med mest koloniträdgårdsmark.
Anledningen till att riktlinjerna har tagits fram är för att de jobbar med en ny översiktplan över staden och för att de vill bemöta den efterfrågan som har kommit in från allmänheten. De har därför prickat ut åtta stycken nya områden där det är möjligt att placera nya odlingsområden. Av dessa åtta så är sju av dem tänkta att ligga i de södra delarna av Norrköping.
- Meningen med riktlinjerna är att vi ska reda ut vad som gäller på de olika ställena, säger Klara Jarstrand.
Får tycka till
I det presenterade förslaget så har de tittat på vissa regler för vad som ska gälla framöver. Byggnation, byggnadstillstånd, miljöfrågor, avfallshantering, ekologisk odling med mera. Beslut om remissversionens riktlinjer kommer att kommer att tas i ett samråd tillsammans med samtliga 14 odlingsföreningar som finns på kommunal mark i dag. Samrådet kommer att ske den 14 december.
Tanken är att de ska se och tycka till om riktlinjerna. De ska sedan se vidare på synpunkterna som de får in under samrådet och tas beslut senare i april.