Nya skolreformen gav nya yrkesprogram

I och med den nya skolreformen, som trädde i kraft sommaren 2011, har förändringar skett inom gymnasieskolan. Den största förändringen innebär tydligare skillnader mellan yrkesförberedande och högskoleförberedande program.

Hotell- och turismprogrammets elever tar snart sommarlov för att ladda batterierna.

Hotell- och turismprogrammets elever tar snart sommarlov för att ladda batterierna.

Foto:

Linköping2012-05-22 06:46


På Anders Ljungstedts gymnasium fylls korridorerna av elever som läser olika slags yrkesförberedande program.
Ett av de nya är hotell- och turismprogrammet som snart önskar trevligt sommarlov till programmets första elever, som går ut år ett. Madeleine Björnberg är en utav de.
- Det här är ett jättekul program som verkligen passar mig. Man lär sig otroligt mycket samtidigt som man har väldigt kul, säger hon.

Växande bransch?
Turismbranschen är starkt växande och det finns stora jobbmöjligheter hävdar Karin Johansson som är lärare på Hotell- och Turismprogrammet.
- Vi har APL 15 veckor förlagda under tre år. Sedan gör vi studiebesök på hotell samt dagsresor runt i Östergötland.
Den teoretiska grunden möter praktisk arbete, säger Karin Johansson.

Att få högskolebehörighet
En del av den nya skolreformen innebar att de yrkesförberedande programmen inte har högskolebehörighet i grundschemat. Däremot finns det möjlighet, hos vissa av programmen, att läsa till högskolebehörigheten under det individuella valet som finns hos samtliga gymnasieprogram. Tillvalet måste dock eleven göra själv.
- Jag tror att många är rädda för att läsa yrkesförberedande eftersom de tror att de inte är behöriga till högskolan när de tagit examen.
På mitt program läser man bara till svenska 2 under det individuella valet så har man behörigheten sedan, säger Madeleine Björnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om