Nya Wahlbecks växer fram

Linköping har en slogan som lyder - Där idéer blir verklighet. Wahlbecks företagspark kan kanske illustrera detta kaxiga uttryck på ett bra sätt. Ur den så kallade Teknikbyn i Wahlbecks föddes under 1970-talet det som idag heter Mjärdevi Science Park och nu 2013 presenteras ett nytt slags samhällskluster där man blandar företag med bostäder inne i en redan mogen innerstadsbildning.

Det nya mångfärgade klustret i Wahbecks parken bryter fram.

Det nya mångfärgade klustret i Wahbecks parken bryter fram.

Foto:

Linköping2013-10-02 06:58


Wahlbecks företagspark går därmed in i en andra utvecklingsfas där detaljplanearbetet är i full gång och en byggstart kan skönja redan 2015. Företagsparken har haft en anrik men brokig historia bakom sig. Nya teknik företag har flyttat in och samsas med Konstnärer i Alkakollektivet. En del fastigheter är slitna och har tjänat ut. Nu ska det byggas nytt och byggas om för att göra plats för bostäder och olika slag av verksamhetslokaler.

(Sankt) Kors i taket
Tanken går till de visioner som fanns förr i tiden där ABC staden skulle förena arbete, bostad och centrum i en effektiv blandning. Det har inte alltid funnits en sådan utvecklingsoptimism som just nu råder bland de kommunala byggbolagen i Linköping. Idag släpper spärren kring flygbullret och byggmarknaden svarar positivt genom att börja bygga på sina tilldelade och byggklara tomter.
Det stora temat just nu är att bygga ihop stadens olika stadsdelar och bygga en rund kommun kring Stångån. Den nygamla företagsparken i Valla blir både en bostadsförtätning och ett spännande projekt i ett företagsutvecklingsperspektiv. Borta är de förslag som cirkulerade för ett tag sedan om att sälja av fastighetsbeståndet i Valla och därmed decimera det kommunala bolaget Sankt Kors en smula. Nu har vi pragmatiska politiker vid rodret och i början av 2015 ska spaden sättas i marken för att göra Wahlbecks Företagspark i Valla till en tillväxtmiljö i nära samarbete med Linköpings universitet. Det hela är ett led i en större omvandling där tillväxt, ledande forskning och hållbarhet samverkar för att länka samman Linköpings universitet och Mjärdevi Science Park med stadskärnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om