Nyetablerad Tema Miljöförändring

Nyetablerade Tema Miljöförändring presenterade sin verksamhet, bland annat genom kortfilmer, under en halvdag på Linköpings universitet. En välkänd miljöforskare föreläste och en paneldiskussion kring utmaningarna vid miljöförändringar stod också på agendan.

Professor Carlos M Duarte föreläste.

Professor Carlos M Duarte föreläste.

Foto:

Linköping2015-05-09 04:05


- Vi har gjort 13 filmer i kortformat. De illustrerar vår förmåga att belysa komplexa miljöutmaningar genom att visa glimtar av de resultat våra 67 klimatforskare kontinuerligt tar fram, liksom beskrivningar av den framgångsrika miljövetenskapliga grundutbildning som vi bedriver, berättade Mattias Hjerpe, föreståndare för Centrum för klimatpolitisk forskning, som numera ingår i Tema Miljöförändring.

Matutmaning
Professor Carlos M Duarte, en miljöforskare i världsklass från King Abdullah universitetet i Saudiarabien, inledde eftermiddagen. Han har studerat miljöförändringar i allt mellan tropiskt och arktiskt klimat.
- Vi kan inte fly undan den snabba befolkningsökningen, så utmaningen ligger i hur vi ska kunna odla tillräckligt med mat för att kunna nära den mänskliga populationen, sade han bland annat.

Industriell konkurrens
Ett av de globala problemen professor Carlos M Duarte adresserade är vattenbrist. För att producera mat behövs vatten och land. Sedan början av 1900-talet har andelen vatten som används av industrin stadigt ökat, samtidigt som andelen vatten till matproduktion minskat. Idag är de industriella nivåerna rekordhöga, och resurserna är begränsade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om