Nyhetsåret i Linköping 2013 - Del 1

10 januari Ny högstadieskola i centrum Elsa Brändströms skola har under en lång period varit kommunens egen vuxenutbildning men under kunskapslyftet och en period av intensiva upphandlingar blev skolans volym brandskattad.

Simhallen rivs men Tinnerbäcksbadet bevaras. Foto: Patrik Ekström

Simhallen rivs men Tinnerbäcksbadet bevaras. Foto: Patrik Ekström

Foto:

Linköping2013-12-31 05:06


Gamla Komvux lokalerna har stått tomma en längre tid, dock inte beroende på att det inte skulle finnas idéer om vad man ska använda lokalerna till utan mer på grund av att en ny detaljplan är på väg. Nu börjar det röra på sig, detaljplanen är i begrepp att antas men då dyker det upp ett alternativt förslag om användning av "Komvuxskolan".
I december 2012 tog barn och ungdomsnämnden beslut om att arbeta för att bygga en ny 7 till 9-skola i centralt läge, en utbyggnad av 7 till 9-verksamheten på Kungsbergsskolan och för förändringar i Tannefors. Det var några av de inriktningsbeslut för framtida skolorganisation som man tog ställning till då. Nu letar man med ljus och lykta efter det centrala läget för en efterfrågad högstadieskola.

12 januari
Reservkraften på US fungerande inte
Universitetssjukhuset i Linköping stod utan strömförsörjning vid två tillfällen under fredagsförmiddagen. Anledningen till det var ett större elavbrott hos leverantören Tekniska verken som troligtvis berodde på grund av ett jordfel.
Strömavbrottet betraktades som en allvarlig händelse på grund av att reservkraften på Universitetssjukhuset i inte fungerade ordentligt vilket i sin tur innebar att intensivvårdsavdelningar och operationsavdelningen drevs med hjälp av batterier en stund.
Klockan 08.40 slogs strömmen av och skapade bäckmörker på Universitetssjukhuset i Linköping och i centrala Linköping. Totalt drabbades drygt 1 400 kunder i Linköping. Strömmen kom tillbaka vid 10.55 . På Universitetssjukhuset skapade strömavbrottet ett kritiskt läge till en början och prioriterad vårdverksamhet fick skötas med reservkraft.

15 februari
Han styr BO2016
Nu ska det bli ordning på torpet eller åtminstone på styrningen av LinköpingBO2016.I och med att man utan oenighet i styrelsen tillsätter Tommy Hultin som VD för Bo2016 kan man förutse att partierna är överens om tagen igen.
Hultin kommer närmast från Saab och han har arbetat drygt 34 år inom flygbranschen. Han har haft ledande befattningar och arbetat både på den militära och civila flygmarknaden. LinköpingsBo2016 är en utmaning för Linköping. Ett bo- och samhällsexpo som ska bevisa kommunens offensiva löften om att idéer blir verklighet.

26 februari
Det bidde ett samarbete
Den sedan länge emotsedda andra regionala flygplatsutredningen damp ned på Norrköpings och Linköpings kommunstyrelsebord i måndags. Stjernkvist och Lindvall är försiktigt positiva till en ny ägarorganisation. De omedelbara slutsatserna som i utredningen är att flygplatserna i Linköping och Norrköping bör fortsätta samarbeta kring marknadsföring och att gemensamt utveckla flygförbindelserna i östgötaregionen.

2 mars
Joakim Kärnborg ny kommundirektör
När Headhuntingsföretagen misslyckades tog kommunalråden i Linköping saken i egna händer och skruvade dit en kommundirektör som kan bli en strategisk hit för kommunen. I den inglasade Styrhytten kommer Joakim Kärnborg att att styra och ställa.
Det står nu klart att Joakim Kärnborg blir ny kommundirektör i Linköping och ingen utanförstående kunde ana att just Jocke skulle presenteras igår.
En handfull personer kände till rekryteringen och alla lyckades hålla tand för tunga ända fram till presskonferensen.
Kärnborg är för närvarande regiondirektör på Regionförbundet Östsam och han tillträder som kommundirektör förste augusti i år.

26 mars
Simhallen flyttas till Kallerstad
Linköpings simhall är en gammal trotjänare som snart ska ersättas med en sprillans ny byggnad för drygt 500 miljoner kronor. Den nya anläggningen är planerad att uppföras i anslutning till den gamla simhallen och med koppling till det framväxande bostadsområdet på Folkungavallen.
Men nu ändras dessa planer helt sonika. Nya simhallen ska istället byggas på Kallerstad sportfält förmodligen där den nuvarande bandyplanen ligger.Nybygget ersätter den nuvarande simhallen från 1965, som är uttjänt. Den nya simhallen ska erbjuda en komplett anläggning för motion, undervisning, simsport, rekreation och badäventyr. Den ska också innehålla en 50-metersbassäng, en bättre hoppbassäng och modernare attraktioner. Anläggningen ska vara färdig i slutet av 2016 och i full drift 2017. I tidigare beslut och planeringsunderlag sades det att investeringen skulle gå loss på närmare 500 miljoner kronor men nu verkar det dra iväg mot 850 miljoner kronor.

5 april
Räddningstjänsten tar kliv framåt
Räddningstjänsten Östra Götaland bildades 2010 och det skedde genom en fusion av Linköpings tidigare räddningstjänst och Norrköpings tidigare brandförsvar.
Processen var inte helt smärtfri.
Två olika "verksamhetskulturer" skulle gå ihop och bilda en effektiv enhet på relativ kort tid.
Borta var dock den gamla tidens politiska träta mellan de båda grannkommunerna och nu skulle man ta nya samarbetstag på verklighetsnivå. Lönekontoren, upphandlingsenheterna och räddningstjänsten blev några konkreta exempel på den nya tidens samarbetsklimat mellan Norrköping och Linköping.
Nu verkar det som om brandröken har lagt sig och det nya kommunalförbundet med två medlemmar,
Linköpings och Norrköpings kommuner, har 333 anställda som fördelar sig på 202 personer på heltid, varav 160 i utryckande tjänst och 131 deltidsbrandmän.
I dagarna blev det också klart att man är mogen att ta ställning till nya stora utmaningar. Två nya kommuner i Östergötland står nu och knackar på dörren för ett medlemskap i Östra Götaland.

6 april
Trippelfinansiering av kraftvärmeverket
Förra året tog Tekniska Verkens styrelse beslut om att man ska påbörja byggandet av det nya kraftvärmeverket vi Gärstad redan år 2013 för att kunna ersätta den gamla "Kv.ettan" nere vid resecentrum och därmed rusta för ett klimatvänligare eldande.
Efter en del turer fram och tillbaka med Mjölby kommun blev det klart att de båda kommunerna ska bygga var sina kraftvärmeverk.
Linköpings miljardbygge ska placeras bredvid det nygamla verket på Gärstad och samtidigt ska projektet vara ett första steg i att på lång sikt ersätta den gamla anläggningen som är på väg att skrotas.
Det är för att möta den framtida efterfrågan på värme och el och för att fasa ut användningen av kol och olja ur produktionen som Tekniska Verken nu bygger ett nytt kraftvärmeverk på Gärstadområdet och kostnaden för denna stora investering föreslås nu finansieras på ett lite ovanligt sätt.

22 april
50 000 plus blev två miljoner back
Det är komplicerat med köp, försäljning och eventuella skatteavdrag och det är likaledes komplicerat med hanteringen av Lagen om offentlig upphandling för kommunerna (LOU).
Denna sanning har Linköpings kommun nyligen fått erfara.
Linköpings kommun äger bostadsbolaget Stångåstaden och man äger också energibolaget Tekniska verken.
Stångåstaden behöver köpa in elenergi till sina hyresgäster och man har traditionellt handlat från systerbolaget Tekniska verken eller på senare tid av Bixia som är ett bolag som ägs av Tekniska verken tillsammans med andra närliggande kommuner. Men nu i tider av offentlig upphandling gick man ut på den öppna elmarknaden och fann att företaget Telge enegi var billigare än vad Bixia var.
Ungefär 50 000 kronor per år i ett flerårsavtal tjänar Stångåstaden på att köpa av Telge men det visar sig sedan att man förlorar drygt två miljoner kronor per år på grund av att man inte kan dra av för den vindkraftsel som man tidigare haft avdragsrätt för under 2012.

16 maj
Fertilitetsbehandling en löneförmån
Linköpings kommun är på väg in i en stor generationsväxling i de kommunala verksamheterna. Över 600 personer måste rekryteras per år under en längre period och tråkigt nog är det ungefär så i hela Sverige och kommunerna tvingas därför slåss om ny personal med varandra samt med privata företag.
Alltför stora löneökningar är inte aktuellt och löneglidning existerar i stort sett inte alls i de stora kollektiven i offentlig sektor. Återstår då att jobba med god arbetsmiljö, bra arbetstider, kompetensutveckling och en del andra anställningsförmåner som inte påverkar den nominella lönenivån.
Kommunstyrelsen klubbade nyligen ett förslag om att genomföra ett nettolöneavdrag för kommunens medarbetare angående förmåner kopplade till cykling, till exempel inköp av elcykel eller cykelservice.
Vänsterpartiet skrev för ett tag sedan en motion om olika erbjudanden till kommunanställda för att öka cyklandet. Förslaget gick ut på att kommunens anställda ska kunna få cykelservice, rabatt på ny cykel och möjlighet att leasa cykel.
Nu stannade personalutskottet inte med detta avdrag för cykel utan man gick vidare medbruttolöneavdrag för en rad andra efterfrågade "förmåner" som att stötta anställdas möjligheter att bli med barn genom fertilitetsbehandling.

27 maj
Anlagda bränder i Linköping
Paris 2005, Rosengård 2008 och London 2011 är årtal och platser där kravaller och upplopp startat med bränder och skadegörelse. Nu kan vi lägga till Husby 2013 och en rad andra mellanstora svenska städer till listan av platser där utanförskapet har fått förödande konsekvenser.
Örebro, Uppsala, Falun, Borlänge och Linköping är orter som drabbats av skadegörelse och bränder den gångna helgen. Värst ute av dessa mellanstäder har stadsdelen Vivalla i Örebro varit. Där vandaliserades polisstationen förutom ett antal andra brott. Det har gått så långt den senaste tiden att andra länders UD råder sina medborgare att vara extra försiktiga om ska åka till Sverige.
Under helgen har bränderna i Linköping fortsatt och det varit ett flertal fall av skadegörelse, framförallt i stadsdelarna Lambohov, Ryd, Berga och Skäggetorp i Linköping. Bränder har anlagts i fordon, skolor, förskolor och återvinningshus. Dessutom har ett flertal fönsterrutor krossats på Nygårdsskolan och Daggkåpan.

3 juni
EM-bucklan lämnades över
I lördags var det stor fotbollsfest i Linköping. Då kom nämligen EM-trofén till Linköping och Stora torget där alla som ville fick fotografera sig i glansen från bucklan.
På eftermiddagen spelade också Sveriges och Norges damer en landskamp på Linköping Arena inför hyfsat fyllda läktare. Uppvärmningen har börjat på allvar inför UEFA Dam-EM 2013 där Linköping är en av värdstäderna.
På Stora torget fick kommunalrådet Carina Boberg ta emot och låna för en liten stund EM trofén. Även förra landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson och fyra lokala flicklag, vilka ska vara EM-ambassadörer och bollflickor under Dam- EM, fanns på plats.

13 juni
Inkomstklyftorna ökar i Linköping
Så kom då återigen, svart på vitt, bevis för att inkomstskillnader och ojämlikhet fortsätter att sätta spår i Linköpings kommun. I det senaste statistikbladet från avdelningen "Statistik och Utredningar" konstateras det att klyftorna mellan rika och fattiga i olika stadsdelar, inte enbart cementeras utan också fortsätter att öka.
Den disponibla inkomsten ökade med 27 procent i totalt sett Linköping mellan åren 2005 och 2011 och det är ungefär den procentuella ökning som existerar i riket i övrigt. Men ökningen nedbrutet på stadsdelsnivå är en sorgesam historia.
Ökningen var störst i Vimanshäll och Berg, där den ligger på hela 33 procent mellan 2005 och 2011 eller uttryckt i kronor; Berg har 454 000 kronor i disponibel hushållsinkomst. Högst disponibel inkomst har de som är bosatta i Ekängen för där har man inte mindre än 595 000 kronor per hushåll att disponera. Men i en del andra stadsdelar har man inte lika mycket pengar att köpa smör, ost och sill för. I Skäggetorp förfogar genomsnittshushållet enbart 174 000 kronor och där har den procentuella ökningen enbart legat på 18 procent över den aktuella perioden.

28 juni
Folkets Park i konkurs
Igår fick Linköpings Folkets Parks nyvalda ordförande, Kim Öhman, ta de tunga stegen till tinget och begära föreningen i konkurs. Folkets Park och Cupolen har under många år brottats med en sviktande ekonomi.I stort sett alla svenska folkparker har under de senaste decennierna brottats med en kärv ekonomi och i vissa fall även en minskad publiktillströmning. I Internets överreklamerade asociala värld har dansband och folklig kultur fått stryka på foten hos den yngre generationen.
Föreningen Folkets Park i Linköping försökte från år 2005 att vända på den negativa utvecklingen genom att man tog kontakter med HSB om försäljning av mark. Affären var då en förutsättning för att kunna driva Folkets park vidare på grund av de skulder man drogs med. Cupolen byggdes om till en toppmodern kultur och konferensanläggning och skulderna betalades av. Men nu våren sommaren 2013 kan man konstatera att det inte räckte till i den stenhårda konkurrens som råder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om