Nyhetsåret i Linköping 2013 - Del 2

2 juli Skottlossning i Tannefors Under söndagsnatten mot måndag avlossades det flera skott i Tannefors. Många personer var inblandade i vad som verkar vara en uppgörelse mellan två kriminella nätverk. Det var runt 23.30 som flera personer hörde flera skott avlossas i området kring Tegelbruksgatan och Arbetargatan. Det var säkert mellan sju och åtta bilar sammanlagt. Dock hade en av bilarna som ett av gängen kom i redan gett sig av men de höll kvar fyra personer som sedan avvisades från platsen efter att polisen pratat med dem.

Hyreskampen är avgjord i år också. Oavgjort! Både Michael Cocozza och hyresgästföreningens Barbro Engman verkar vara nöjda. Foto: Tommy Pettersson

Hyreskampen är avgjord i år också. Oavgjort! Både Michael Cocozza och hyresgästföreningens Barbro Engman verkar vara nöjda. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2013-12-31 05:06

8 juli
Caremaöverlåtelsen försenas igen
Det står nu klart att Carema får vänta med försäljningen och överförandet av verksamhet till Humana AB ända fram till i september som tidigast. Överlåtelsen, där nästan en tredjedel av Linköpings hemtjänsttagare finns, skulle enligt avtal ha skett den förste juni egentligen. Men Linköpings kommun hade en del att erinra mot den affären. Det hela började med att Carema flyttade över den aktuella verksamheten från moderbolaget till ett dotterbolag för att sedan sälja dotterbolaget med dess kommunala verksamhetsavtal till företaget Humana. Försäljningen förutsatte att ett godkännande från de berörda kommunerna och Konkurrensverket kom till stånd för att Humana skulle kunna tillträda i juni 2013.

26 juli
Norrköping bygger i Linköping
Nu börjar Handelsbankens nya kontor att ta form längs med Ågatan. Skanska inledde arbetet med 140 miljonersbygget 2012 på uppdrag av Fastighets AB L E Lundberg och komplexet beräknas vara inflyttningsklart 2014. Bankhuset är bara en byggnation av flera som pågår parallellt i kvarteren Braxen och Bokbindaren. Norrköpingsbaserade företaget Lundbergs har under en längre tid köpt fastigheter i Linköping och är nu i allra högsta grad med i omvandlingen av innerstaden. Lundbergs aktuella nybyggnationer i Linköping berör området mellan Storgatan, Repslagaregatan, Ågatan och Snickaregatan. Under perioden maj 2013 fram till sommaren 2015 kommer omvandlingen att äga rum.

20 augusti
Striden om polisfakturan går vidare
Striden mellan Linköpings kommun och polismyndigheten eskalerar allt mer. Nu svarar kommunens juridiska ombud i skarpa ordalag på polisens yttrande över kommunens överklagande med anledning av en faktura för polisbevakning i samband med Stadsfesten. Kommunen hävdar att polisen inte redovisar vad det är som kostar extra vid en stadsfest.Kommunen upprepar i sitt yttrande sin argumentation om varför man inte vill betala sedan skickar man förvånansvärt med en klassisk "loser" kommentar som lyder ungefär:
Om ändå Förvaltningsrätten väljer att gå på polisens linje då vill man enbart betala 25 procent av kostnaderna vilket skulle innebära ungefär 70 000 kronor. I yttrandet ifrågasätter kommunen också hur polisen har kunnat komma fram till en fix siffra på 276 000 kronor.

16 september
Kyrkovalet 2013 avklarat
Klockan 20.00 igår stängdes kyrkans vallokaler och röstsammanställningen påbörjades i Linköpings stift med dess församlingar. I Linköpings domkyrkoförsamling var det en jämn ström av röstande som besökte Domkyrkan före och efter gudstjänsten igår.
Kyrkoval är något som inte speciellt många bryr sig om i Sverige men hur som helst så verkar det preliminära intrycket vara att intresset har ökat i år. Förra gången det begav sig, år 2009 röstade endast 700 000 personer eller cirka 12 procent av de röstberättigade men i år hoppas alla att det ska bli fler som bryr sig om kyrkovalet.

26 september
Linköping tar strid mot Socialstyrelsen
Linköpings kommun tuffar nu till sig ytterligare en gång till mot myndigheternas tolkning av lagstiftning. Denna gång rör det tolkning av socialtjänstlagen.
Socialstyrelsen har tidigare gått till Förvaltningsrätten i Stockholm för att få ett utdömande av vite för Linköpings kommun på rekordnivån en miljon kronor för att statuera exempel.
Den enskilde kan ofta själv avgöra om han eller hon behöver vård för sina missbruksproblem,
det är andemeningen i kommunens budskap till myndigheten och därmed också skäl till att våga ta striden trots ett dyrbart vitesbelopp hängande i luften. Linköpings kommun anser inte att myndighetsbeslut behövs och det klargör man i ett yttrande till förvaltningsrätten i Stockholm och då tillbakavisar man Socialstyrelsens krav på vite på en miljon kronor för att kommunen erbjuder missbruksvård som service på S:t Larsmottagningen i Linköping.

1 oktober
Resecentrum grävs ned
Så kom då beskedet om att Ostlänkens tunnelalternativ dammas av igen. Det har diskuterats under hösten inte minst i "expert" kretsar om den gigantiska bron som ska bära fram tågen över Stångån. Det har höjts kritiska röster om den byggnation som blir flera hundra meter lång och hög som ett fyravåningshus med en konstgjord ö i Stångån som bärare. Tunnelalternativet har funnits med i planeringen tidigare men det alternativet har förkastats på grund av att det anses att det blir för dyrt.
Men när tunneln kastades fram förra gången var det en ytligare nedgrävning med betongkasuner som grund för att klara påfrestningarna i den dyiga marken vid Stångån.
Det nya alternativet som förs fram och som förmodligen blir billigare är en djupdykning ned i berget och då slipper man kasunlösningen.
Trafikverket och Linköpings kommun har nu enats om att gemensamt utreda möjligheten att dra den nya järnvägen i tunnel och placera Linköpings station under jord när Ostlänken byggs.

4 oktober
Linköping Arena stiftelseägd
Linköpings Arena har haft en innehållsrik och brokig historia som man nu lämnar bakom sig. Europamästerskapet för damer spelades i Linköping och ett av Sveriges bästa fotbollslag, LFC, kamperar på samma gräsmatta som fått så många att tycka så mycket. Nu tar linköpings fotbollsstadion ett nytt kliv i sin historia.
En stiftelse som är under uppbyggnad vill nu förvärva Linköping arena för att trygga oegennyttiga ändamål. Linköpings fotbollsklubb och FC Linköping City har gått in tillsammans med Arenastiftelsen, som håller på att bildas, med en förfrågan om tillstånd att få köpa Linköpings arena från Botrygg AB.

4 november
Nytt dubbelmord i Linköping
Återigen har Linköping drabbats av ett meningslöst dubbelmord. Den tragiska händelsen i Ljungsbro i helgen läggs i raden av brottsmål som ingen förstår och ingen kan förklara, Den stora skillnaden denna gång i förhållande till dubbelmordet 2004 är att är att en gärningsman är identifierad och lagförd.
Dubbelmordet på Kanberget i centrala Linköping den 19 oktober 2004 där två personer, en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna blev mördade med en Butterflykniv är fortfarande olöst och sätter sina spår i kommunen. Vid 02-tiden, fredag- till lördagsnatten inkom ett telefonsamtal till polisen där en kvinna berättade att en misstänkt gärningsman uppehöll sig i hennes källare. I källaren befann sig även två pojkar tillsammans med gärningsmannen.
Ett handgemäng uppstod och gärningsmannen lämnade källaren men tog med sig en av pojkarna ut på Hällestadsvägen i Ljungsbro.
Några hundra meter därifrån uppmärksammade en annan man och en kvinna vad som pågick och gick fram för att hjälpa till och bråk uppstod mellan gärningsmannen, pojken och en kvinna där de båda sistnämnda dödades med ett järnrör. Kvinnans sambo skadades lindrigt och fick föras till sjukhus. Polispatruller var snabbt på plats och den misstänkte gärningsman greps av en hundpatrull klockan 02.20 några hundra meter från brottsplatsen när han gömt sig under Cloettabron.

20 november
Nu drar bygget i Övre Vasastaden igång
Efter sju sorger och åtta bedrövelser och ett antal överklaganden drar byggnationen i Övre Vasastaden igång. Först kom ett konstruktivt förslag till lösning från Ensamutredaren Anders Lillienau som kan kordinera bullerregler med Gripens provflygningar.
För ett par veckor sedan meddelade Mark och miljödomstolen i Växsjö att man helt sonika avslår Saab s överklagande av detaljplanen för Kvarteret Automaten och del av Alnen. Därför behövs alla påbörjade byggprojekt i kommunen redan nu.
Botrygg AB står med spaden i handen och redo att dra igång nu när det börjar klarna på flygbullerhimlen.

5 december
Linköpingsföretaget Botrygg visar vägen
Barbro Engman som är "Big boss" för Hyresgästföreningen i Sverige åkte för tredje gången ned till lilla Linköping för att fortsätta knäsätta någonting som kan komma att bli principiellt viktig för den framtida hyresmarknaden.
När Botrygg och hyresgästföreningen igår slöt första hyresavtalet för hela landet så blev det också ett reellt politiskt inlägg i bostadsdebatten huruvida det går att bygga och förvalta lägenheter med acceptabel underhållsstandard och med rimliga hyreshöjningar.
Igår skrev Linköpingsföretaget Botrygg, en av de stora privata fastighetsägarna i landet, under ett ramavtal med Hyresgästföreningen där hyreshöjningen stannar på 0,9 procent för alla Botryggs hyresgäster i Stockholm, Göteborg, Norrköping och Linköping. Det undertecknade avtalet ska jämföras med det genomsnitt på 2,78 procent som andra fastighetsägare hittills har yrkat på i Sverige. Dagen till ära hade förbundsordförande i HyresgästföreningenBarbro Engman åkt ned från Stockholm till Linköping för att skriva under avtalet.

20 december
Stor Gripen-glädje i Linköping
Brasilien har beslutat att köpa Saabs Jas Gripen och glädjen var inte att ta miste på i Linköping. I Stadshuset och på Saab firade man affären mest hela dagen. Under den gångna veckan har det regnat beställningar på Saab. Man har dels har fått ett kontrakt på långsiktig support för Gripen i Sydafrika med ett ordervärde på total 180 miljoner kronor och gäller under åren 2013-2016.
Innan dess gjorde FMV en beställning på modifiering av 60 stycken Gripen C till Gripen E för Sverige på16,4 miljarder kronor med leveransstart 2018. Slutligen meddelade den brasilianska regeringen igår att man valt Gripen NG.
Gårdagens besked kommer att följas av förhandlingar med det brasilianska flygvapnet i syfte att anskaffa 36 Gripen NG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om