Nyhetsåret i Linköping 2014

Nyhetsåret 2014 har naturligtvis präglats av parlamentsvalen till riksdag, kommun-och landstingsfullmäktige, samt valet i till Europaparlamentet.

Saab har slutit avtal  med den brasilianska regeringen som omfattar  utveckling och produktion av 36  Gripenplan. Foto: Tommy Pettersson

Saab har slutit avtal med den brasilianska regeringen som omfattar utveckling och produktion av 36 Gripenplan. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2014-12-31 05:05

Men det har även inträffat en hel del annat på nyhetshimlen. Många stora, glädjande och ibland också våldsamt tråkiga händelser har fylltLinköpings Tidnings löpsedlar under året.
Den mest glädjande händelsen var när Brasilien och Saab kom överens om ett nästan 40 miljarders flygplanskontrakt som säkrar jobben i Linköping ett bra tag framöver.
Meningslöst och besinningslöst
Skottlossning och gängbråk har tyvärr fortsatt att vara vardag i Linköpings miljonbyggnadsområden. Kulmen på dessa vansinniga gängdåd var dödskjutningen i Skäggetorp i slutet av juli.
Den allvarliga brand som drabbade Allaktivitetshuset i Skäggetorp i somras fortsätter att stigmatisera en stadsdel som redan har ett oförtjänt dåligt rykte. Linköpings kommun satsade extra mycket på att utveckla ungdomsverksamheten i Berga, Ryd och Skäggetorp inte minst under sommarhalvåret.
Dubbelmordets konsekvenser
Rättegången mot den 34-årige man som slog ihjäl två personer i november 2013 i Ljungsbro med ett järnrör kastade en tillbaka blickande skugga över det meningslösa våldet. Mannen dömdes till livstids fängelse efter åtalspunkterna: mord, försök till mord, olaga frihetsberövande, grovt hemfridsbrott och misshandel.

JanuariBomässan skjuts upp ett år
Den omdiskuterade bomässan, Bo2016, har fått nytt datum, nu beräknas invigningen av expot ske under sommaren 2017. Elva byggherrar har visat intresse för att bygga och nu utökas området till att även innefatta ett torg i anslutning till universitetsområdet.

FebruariOstlänken i tunnel fram till Glyttinge
Kommunens remissvar till Trafikverket angående "tunnelutredningen" var förutsägbart. Ingen trodde att man skulle förorda en bro, stor som ett fyravåningshus. Det längre och sammanhållande tunnelalternativet fram till Glyttinge, Korridoralternativ C, hade får flest förhandstips.

MarsVindsvåning brann i Garnisonsområdet
Polis och räddningstjänst fick in ett larm om en brand på Atlasskolan klockan 07 00 i lördags.
Kraftig rök steg från byggnaden och en utvecklad brand pågick i vindsvåningen i skolan som är belägen på Garnisonsområdet. Räddningstjänsten bröt upp taket för att komma åt bättre i släckningsarbetet.

AprilScenkonstbolaget bantas ned
Nu har politikerna och ägarna till scenkonsten i länet bestämt att verksamheten ska bolagiseras. Men turerna kring detta projekt är många och ibland svårbegripliga.
Under ett drygt års tid har olika utredningar arbetat med att ta fram förslag på hur Östgötateatern, Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester ska kunna slås samman till ett enda stort företag. Östgötamusikens styrelse har tydligt sagt nej till ett gemensamt bolag tillsammans med Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester.

MajHögervågen svepte över Europa
Det var en nervös och spänd Aleksander Gabelic som deltog i sossarnas valvaka nere på krogen Champ i söndags. Strax före midnatt stod det klart att partiet hade gjort ett ungefär lika dåligt val som förra gången det begav sig 2009.
Under onsdagen blev det helt klart att Gabelic inte kom med till Bryssel.
Socialdemokraterna i Östergötland får exakt samma resultat som valet 2009 och i antalet röster sett ökar då Socialdemokraterna med 4 500 röster i länet.

Juni/JuliDödsskjutningen i Skäggetorp
En man sköts till döds i Skäggetorp under måndagsnatten och en 29-årig man fick skottskador i den gänguppgörelse där även 16 personer anhölls för sin inblandning i skottdramat. De skottskadade männen flydde i riktning mot Nygårdsskolan.
Det var vid halv tolvtiden som larm inkom om att det var två gäng som drabbat samman i Skäggetorp och att det skjutits minst tre skott med någon typ av skjutvapen.
Allaktivitetshuset totalförstört
Allaktivitetshuset i Skäggetorp i Linköping började brinna tidigt på söndagsmorgonen och polisen misstänker att branden har anlagts och rubricerar därför händelsen som mordbrand.
En kraftig rökutveckling spred sig i hela stadsdelen och räddningstjänsten uppmanade folk att hålla sig hemma och stänga dörrar och fönster.
Allaktivitetshuset stod inte att rädda och brandmännen koncentrerade sig på att skydda omkringliggande byggnader.

Augusti
Årets mest högljuda pseudohändelse var Keep it loudaffären. Turerna kring Keep it Louds bokning av musikgruppen Kartellen rullade under hösten. Det kontroversiella bandet fick inte spela men kommunen tvingades ändå att betala ut gaget till arrangören East FM som säkerligen skickar pengar vidare till Kartellen.

September/OktoberNy majoritet i Stadshuset klar
Efter ett spännande val i både landstinget och i kommunen meddelade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Folkpartiet att man startat samtal om ett gemensamt styre av Linköping den kommande mandatperioden.
"Samtalspartierna" fick egen majoritet i kommunfullmäktige genom att Socialdemokraterna har 27 mandat, Miljöpartiet har skramlat ihop 7 mandat och folkpartiet fick sex mandat.
Summa totalt: 40 mandat av de 79 fullmäktigeplatserna besätts av den nya majoriteten och därmed behöver man inte vara rädd för att Sverigedemokraterna ska få en vågmästarställning.
Klappat och klart i Norrköping
Karin Jonsson, Centerpartiet, Reidar Svedahl, Folkpartiet, Eva-Britt Sjöberg, Kristdemokraterna, Lars Stjernkvist och Kikki Liljeblad Socialdemokraterna kallade till en gemensam pressträff i mitten av oktober för att presentera, Kvartetten.
"Kvartetten - Bra för Norrköping" kallas den politiska plattform som ligger till grund för ett samarbete under den kommande mandatperioden 2015 till 2018.
Det är upplagt för mer eller mindre intelligenta parafraser av den litterära förebilden "Kvartetten som sprängdes" av Birger Sjöberg men Lars Stjernkvist som nu fortsätter att vara "Starke man" i Norrköping försäkrar att det inte finns några tankar åt det hållet utan det handlar om att det istället är Kvartetten som spränger blockgränserna som åsyftas.
Det är klart i Norrköping, och klart i Linköping och senare i veckan kommer det att bli klart hur Landstinget i Östergötland ska styras framöver.
Gemensamt för Landstinget, Norrköping och Linköping är att de traditionella blockgränserna överskrids för att stänga ute Sverige Demokraterna och i viss mån även Vänsterpartiet samt Moderaterna från köttgrytorna.
Stor folkrörelse har flyttat
Det har varit en händelserik höst för Sionförsamlingen i Linköping. Man firade sitt 90-årsjubileum med en rad olika arrangemang i september.
Seminarier, loppis samt en "sista gudstjänst" i de gamla lokalerna på Kungsgatan har man hunnit med och som en stor final arrangerade man en flyttceremoni. Nu flyttar man vidare till nya lokaler i Cupolen.
Saab och Brasilien ingår avtal
Nu står det också klart att Saab har slutit avtal med den brasilianska regeringen, försvarsministeriet genom Aeronautics Command, som omfattar utveckling och produktion av 36 Gripen NG till det brasilianska flygvapnet. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till 39,3 miljarder kronor. Därutöver har Saab och COMAER tecknat ett avtal rörande industrisamarbete med betydande tekniköverföring från Saab till brasiliansk industri.

NovemberPolitiker tar time out
Det tilltänkta folkpartistiska kommunalrådet Rebecka Gabrielsson lämnar nu samtliga sina politiska uppdrag med omedelbar verkan meddelar Folkpartiet i Linköping. Erik Svansbo, ordförande för Folkpartiet i Linköping, säger till Linköpings Tidning att han inte längre har förtroende för Rebecka Gabrielsson. Priset blev för högt. Nu slutar Rebecka Gabrielsson med politiken.

DecemberInget extraval
Under annandagen gjorde regeringen och allianspartierna upp om hur man ska hantera den uppkomna budgetkrisen utan att behöva ta till ett extraval under våren 2015.
Reaktionerna på denna så kallade decemberöverenskommelse var blandade i riket. Sverigedemokraterna tjurade mest och gick så pass långt att man nu kommer att väcka misstroendeförklaring i riksdagen mot den sittande regeringen.

En man sköts till döds i Skäggetorp i slutet av juli. Foto: Patrik Ekström
En man sköts till döds i Skäggetorp i slutet av juli. Foto: Patrik Ekström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om