Tingsrätten: Nyqvist skyldig till två mord

Daniel Nyqvist har gjort sig skyldig till två fall av mord. Det slog en enig Linköpings tingsrätt fast på torsdagen. 37-åringen överlämnas nu till rättspsykiatrisk vård på obestämd tid.

37-årige Daniel Nyqvist döms för dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004.

37-årige Daniel Nyqvist döms för dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004.

Foto: Polisen/Arkivbild

Linköping2020-10-01 11:09

Redan samma dag som Daniel Nyqvist greps, den 9 juni i år, valde han att erkänna att det var han som dödade åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson på Åsgatan den 19 oktober 2004. 

I förhör uppgav han att han vid tiden för dådet kände sig tvingad att döda två för honom okända personer – detta för att få "sinnesro". Han valde medvetet att angripa en pojke bakifrån, då han var rädd för att en vuxen person hade kunnat göra motstånd. Att han därefter även angrep en kvinna var en slump, förklarade 37-åringen när han förhördes i tingsrätten.  

– Hon var där, sade Nyqvist. 

När rättegången avslutades den 21 september yrkade kammaråklagare Britt-Louise Viklund att 37-åringen skulle dömas för två fall av mord. Den åtalades advokat, Johan Ritzer, ansåg dock att det fanns utrymme för att istället döma hans klient för två fall av dråp – detta eftersom Nyqvist vid tiden för dådet led av en allvarlig psykisk störning. 

Linköpings tingsrätt valde dock att gå på åklagarens linje. Nyqvist döms för två fall av mord och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

I domen skriver tingsrätten att gärningarna är så allvarliga att de ska rubriceras som mord. Rätten anser inte att utredningen ger något stöd för att Nyqvist drevs ett rasistiskt motiv och skriver: "Det har framförts att Daniel Nyqvist kan ha haft ett rasistiskt motiv till att angripa Mohamad Ammouri. Daniel Nyqvist har nekat till att det var på det sättet, och utredningen ger inte heller stöd för att så skulle ha varit fallet. I stället angrep Daniel Nyqvist just Mohamad Ammouri för att Mohamad Ammouri var försvarslös."

Rätten fortsätter: "Angreppen var brutala och helt oprovocerade. Trots att Daniel Nyqvist begick gärningarna under påverkan av en allvarlig störning, och således efter att ha sett en inre bild som gjorde att han upplevde sig vara tvingad att döda, anser tingsrätten att omständigheterna var så allvarliga att gärningarna är att bedöma som mord."  

Rätten skriver vidare att Nyqvist handlade "med full insikt om vad han gjorde och om gärningens allvar". 

Enligt Linköpings tingsrätt finns det – trots att det nästan gått 16 år sedan dådet – en "beaktansvärd risk" för att 37-åringen återfaller i brott av allvarligt slag. Den rättspsykiatriska vården ska därför förenas med särskild utskrivningsprövning. Detta innebär att det är en domstol som i framtiden kommer att besluta om Nyqvist kan anses vara färdigvårdad. 

Enligt domen ska 37-åringen betala närmare 1,8 miljoner kronor i skadestånd till staten och till sex anhöriga till Mohamad Ammouri. 

Rättspsykiatrisk vård

Den som begår ett allvarligt brott kan dömas till rättspsykiatrisk vård om han eller hon led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Den rättspsykiatriska vården kan ske med eller utan särskild utskrivningsprövning. När någon dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är det förvaltningsrätten som prövar om vården ska upphöra eller förlängas, om vården ska ges i sluten eller öppen form samt om patienten ska få permission.

Källa: Sveriges domstolar 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!