Nyqvist till advokaten: "Skönt att det är över"

Ska 37-årige Daniel Nyqvist dömas för två fall av mord eller två fall av dråp? Det är den fråga som Linköpings tingsrätt nu måste ta ställningen till.

Anhöriga till Mohamad Ammouri på väg in i Linköpings tingsrätt på måndagsmorgonen i sällskap med målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Anhöriga till Mohamad Ammouri på väg in i Linköpings tingsrätt på måndagsmorgonen i sällskap med målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Foto: Julia Djerf

Linköping2020-09-21 14:38

På måndagen avslutades rättegången om dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004.

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund slog i sitt slutanförande fast att bevisningen mot Daniel Nyqvist är massiv. Inte nog med att 37-åringen har erkänt att det var han som dödade åttaårige Mohamad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson – det finns även teknisk bevisning i form av dna på mordvapnet och mössan. 

– Skadebilden på Mohamad Ammouri stämmer med det Daniel Nyqvist har sagt, nämligen att han angrep honom bakifrån. Vi har också vittnesiakttagelser om att gärningsmannen bar en sådan mössa, sade åklagaren och fortsatte: 

– Vi har också Anna-Lena Svensons uppgifter om att gärningsmannen var i 20-årsåldern. Vi har barndomskamraterna som intygar att Nyqvist hade en sådan mössa och en butterflykniv.

Enligt åklagaren finns det inget utrymme för att rubricera dådet som dråp. Enligt henne handlar det om mord. 

– Enligt min uppfattning handlar det helt klart om mord. Omständigheterna är mycket försvårande. Det fanns en viss planläggning, han medförde ett vapen, han letade efter ett lämpligt offer, ett barn som inte kunde göra motstånd. 

37-åringens advokat, Johan Ritzer, ansåg dock att det visst finns anledning att rubricera det som dråp. 

– Han led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för dådet. Det ska räknas som en förmildrande omständighet, sade advokaten och fortsatte:

– Han agerade på en impuls. Han gick in i sin egen lilla värld. Det finns ingen särskild förslagenhet i detta.

undefined
Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz sade under sista dagen i rätten att det inte finns några förmildrande omständigheter.

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz höll inte med om att det finns förmildrande omständigheter. 

– Han har haft möjlighet att ta kontakt med polisen, men valt att inte göra det för att han hellre vill vara fri, sade målsägandebiträdet, som företräder familjen Ammouri. 

Målsägandebiträdet Karin Wålander, som företräder Anna-Lena Svensons anhöriga, ansåg inte heller att det kan vara fråga om dråp. 

– Det är fråga om två fall av mord, sade hon. 

Allt pekar nu på att Linköpings tingsrätt, oavsett hur brottet ska rubriceras, kommer att döma Daniel Nyqvist till rättspsykiatrisk vård. Alla inblandade parter anser att det är den enda rimliga påföljden med tanke på resultat av den rättspsykiatriska undersökningen. Advokat Ritzer menade dock att vården inte ska förenas med särskild utskrivningsprövning – vilket innebär att det är en domstol som måste besluta om att tvångsvården kan upphöra. 

– För att vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning ska det finnas en beaktansvärd risk för återfall i brott. Daniel har ingenting i sitt belastningsregister. Han har inte återfallit i brott sedan 2004, det är i det närmaste unikt, sade Ritzer. 

Åklagaren höll inte med utan menade att det visst finns en risk för att Nyqvist på fri fot återfaller i allvarlig våldsbrottslighet.

– Han har suttit ensam i sitt hem i 16 år och druckit sina öl för att lugna sin oro och ångest. Nu har han kommit i en helt annan situation. Jag yrkar att han ska vara kvar i häktet med hänvisning till att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet, sade åklagaren.

Under förmiddagen vittnade tre vittnen på åklagarens begäran. Det rörde sig om två barndomskamrater till 37-åringen samt om dennes bror. 

En av barndomskamraterna uppgav att Nyqvist som ung hade sagt att han brukade göra Hitler-hälsning. Nyqvist har själv tillbakavisat detta påstående.  

– Han sa att han började dagen med att heila. Vi tyckte det var helt jävla sjukt. Det kom från ingenstans, sade vittnet, som även påstod att han själv en gång sett Nyqvist göra Hitler-hälsning. 

37-åringen bror uppgav dock att han aldrig noterat några högerextrema tendenser hos sin bror. 

– Han var snäll och omtänksam. Daniel var mycket hemma, det var där han trivdes, sade brodern.

Advokat Ritzer argumenterade i sin plädering för att det inte fanns något rasistiskt motiv. 

– Vad gäller vittnets uppgifter om att heila framför svenska flaggan, så har Daniel svarat att han kan ha sagt det för att verka tuff, ungdomstrams var ett citat från honom, sade advokaten.

undefined
Advokat Johan Ritzer sade under sin slutplädering att det inte fanns något rasistiskt motiv.

Daniel Nyqvist, som var klädd i Kriminalvårdens ljusgröna kläder, fördes ut ur rättssalen iförd handfängsel. Advokat Ritzer bytte några ord med sin klient när allt var över.

Vad sade din klient till dig?

– Han sa att det var skönt att det är över. 

Linköpings tingsrätt meddelar dom den 1 oktober. I väntan på domen ska Nyqvist sitta fortsatt häktad. 

Kammaråklagare Britt-Louise Viklund och kriminalkommissarie Jan Staaf i en paus i rättegången.
Kammaråklagare Britt-Louise Viklund och kriminalkommissarie Jan Staaf i en paus i rättegången.
Rättspsykiatrisk vård

Den som begår ett allvarligt brott kan dömas till rättspsykiatrisk vård om han eller hon led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks. Den rättspsykiatriska vården kan ske med eller utan särskild utskrivningsprövning. När någon dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är det förvaltningsrätten som prövar om vården ska upphöra eller förlängas, vården ska ges i sluten eller öppen form samt om patienten ska få permission. 

Källa. Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!