Nytillskott på Datamuseet IT-ceum

Nu är den här - Östergötlands museums nya 3D-skrivare. Thomas Clifford, verksamhetsansvarig, och Allan Näslund, intendent, på IT-ceum, har länge sett fram emot nyförvärvet. Och efter en lång leveranstid och en period med visst teknikstrul är de äntligen i gång med 3D-printandet.

Thomas  Clifford och Allan Näslund på IT-ceum/Östergötlands museum övningskör  3D-printern. Än så länge har det blivit ett par robotar och delar till  Starwars-rymdskepp.

Thomas Clifford och Allan Näslund på IT-ceum/Östergötlands museum övningskör 3D-printern. Än så länge har det blivit ett par robotar och delar till Starwars-rymdskepp.

Foto:

Linköping2014-04-01 07:20


Dagen till ära har de skapat del ett av två av ett Starwars-rymdskepp. De limmar på glasskivan och förbereder för del två. En grund skissas fram av maskinen innan nästa lager läggs på. Jag kommer att tänka på en limpistol när jag ser den smälta plastmassan. "En limpistol på steroider", fyller Thomas och Allan i.
- Vi är lite teknikklåfingriga, och det är bra eftersom manualen som följde med inte är så fyllig, men de flesta instruktionerna står på displayen. Den kladdar till det ibland och vi chansar mycket med temperatur och hastighet, och justering av bottenplattan. Vi måste lära oss den själv först innan vi vågar ta med den på visningar och grupper. Just nu har vi snöat in oss på Starwars. Man får fler likes på Facebook-sidan då. Så mycket nördigare än så här blir det inte, säger de glatt.
De beställde maskinen i november och den kom fram först i januari. Tanken var att få den till NärCon-konventet på Ljungstedtska och skanna av de serieutklädda personerna och printa ut dem, men de hann inte få den redo till dess.

Hade skruv lös
3D-skrivare av den här kalibern skriver bara ut i plast.
Just det här exemplaret är en Ultimaker 2 som kostar 18 000 kronor, och plasten går loss på 250 kronor rullen. Apparaten var färdigbyggd vid leveransen, för att inte riskera en värdelös produkt som man får löda ihop själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om