Nytt hot över Bullerbyn

Med bullar, glass och saft firade föräldrar och barn på Bullerbyn att man vunnit en seger över de som överklagat fastighetens bygglov på grund av tillfälligt flygbuller. Det var då det på den gamla goda tiden.

Foto:

Linköping2012-05-17 10:25


Nu överklagar Saab miljödomstolens beslut. Den sjunde maj, drygt två månader efter miljödomstolens glädjande besked dimper det ned en besvärsskrivelse från Saab till Svea hovrätt. Saab vidhåller sina besvärsskäl man anfört tidigare. Därefter redogör man i ett antal stycken vilka felaktigheter man anser ser att Miljödomstolen har i sitt beslut. Man beskriver bland annat de nationella intressen som finns i Gripens provflygningar.

Understatement
Det är ingen överdrift att påstå att Flygbullerproblematiken och i synnerhet vid förskolan Bullerbyn har varit en segsliten historia där har byggplaner och verksamhet har hamnat mellan byråkratins stolar. En som varit med en längre tid under resans gång är fastighetsägaren Botryggs vd Michael Cocozza.
- När föräldrakooperativet Bullerbyn startade för drygt tjugo år sedan var det av föräldrar som jobbade på Saab. Man behövde barnomsorg med en närhet till sin arbetsplats, säger Michael Cocozza eftertänksamt.

Glädjen förbyts i?
I början på mars 2012 kom Miljödomstolen i Växjö med sin "friande Dom" gällande permanent bygglov för Föräldrakooperativa förskolan Bullerbyn på Lindesbergsgränd i Tannefors. Den aktuella domen i Miljödomstolen upphävde då Länsstyrelsens gamla beslut om avslag av det av Linköpings kommun beviljade bygglovet från 2009. Glädjen var stor hos alla på kooperativet hos kommunens kommunalråd och fastighetsägaren Botrygg.

De kommande tjugo åren
Bullerbyn startade i Tannefors år 1990 och bygglovet för den ursprungliga fastigheten gällde enbart för bostäder och sedan har man haft tillfälliga bygglov i nästan tjugo år. När kommunen gav ett permanent bygglov trodde man att bekymren var över. Men därefter följde överklagande och avslag i en till synes oändlig serie.
- Jag tycker att det är märkligt att Saab överklagar efter 22 år och driver detta ärende så pass långt. I förlängningen gör det här överklagandet att det blir fortsatt svårt för Linköpings näringsliv. De anställda behöver någonstans att bo, skolor och daghem behöver byggas men med de bullerrestriktioner som finns just nu blir det svårt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om