Nytt hus för handel

I växande städer pågår det just nu en tuff konkurrens mellan framväxande köpcentrum i ytterkanterna och detaljhandeln i city. Länge var kampen ojämn i takt med att lågprisvaruhusen etablerade sig utanför stadskärnan.

Pälle Strångert är inte orolig för centrumhandelns framtid.

Pälle Strångert är inte orolig för centrumhandelns framtid.

Foto:

Linköping2012-12-03 07:45


Det var inte enbart priset som lockade kunderna utan också tillgången till goda kommunikationer och möjligheten att slutföra flera olika inköp på en begränsad yta.

Söndagsöppet
I slutet på 19900 talet dog våra svenska stadskärnor ut på kvällar och i helgerna. Centrum bestod mest av kontor som släckte lyset klockan 17 00. Torgen blev tomma och ödsliga.
Sedan kom nya öppettider för butiker, krogar och en modern internationell kultur till våra städer. Stadskärnor levde vidare till och med fram till 19 00.
En av de som har varit med om den här utvecklingen är Linköpings Cityförenings Pälle Strångert. Han går snart i pension men han passar ändå på att lyfta fram detaljhandeln i centrum än en gång.
- Vår cityförening försöker skapa förutsättningar för cityhandeln och vi ordnar också med en rad arrangemang framför allt i helgerna för att dra folk. Det som är nytt är att man har söndagsöppet nu. Idag ser inte familjevanorna ut som de gjorde förr. Det är oftast barnfamiljer som handlar i centrum på söndagar och våra handlare säger att det är bra kunder, berättar Pälle Strångert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om