Nytt Westervin pÄ systembolaget

I veckan levererad Åke Wester 200 flaskor ekocertifierat och lokalproducerat RosĂ©vin till de tre systembolagen som finns i Linköping.

Linköping2015-07-31 17:44


Det var enligt bolagets experter premiÀr för ekocertifierat och svenskproducerat Rosévin och pÄ mÄndag finns flaskorna ute i hyllorna i SkÀggetorp, Ekholmen och i centrumbutiken.

FrÄn isberg till Rosé

Åke Wester Ă€r kĂ€nd som "Isbergssalladsmannen" som sedan odlade jordgubbar och lade pengarna sĂ„ smĂ„ningom pĂ„ sin stora passion vinodling.

Han hÄllit pÄ i tio tolv Är med att odla vindruvor i vÀxthus och tillverka vin i "vindistriktet" Vreta Kloster.

Åke Wester har ocksĂ„ kĂ€mpat lĂ€nge för att göra det möjligt att sĂ€lja vin pĂ„ gĂ„rden men lagstiftarna i Sverige har inte vĂ„gat följa med.

Nu sedan drygt tvĂ„ Ă„r tillbaka Ă€r det dock möjligt för de som producerar vin pĂ„ sin egen gĂ„rd att bjuda upp till provsmakning nĂ„got som naturligtvis Åke har börjat med under 2012.

För klimatets skull

Men nu Àr det Kravcertifiering av viner som gÀller för miljökÀmpen och lokalproducenten Wester.
- Jag fick min vinodling ekologiskt certifierad 2014 i enlighet med de krav som EU stÀller upp.
Det var tester och kontroll som Vreta Kluster genomförde och efter godkĂ€nnandet var det bara att skicka in provflaskor till Systembolaget, berĂ€ttar Åke och fortsĂ€tter.
- Jag har ju odlat vindruvor enligt ekologiska principer hela tiden förut men jag har inte brytt mig om att ansöka om certifikat tidigare.
Det Àr ju stor efterfrÄgan pÄ all produkter som ekologiskt framstÀllt och det Àr bra.
Till hösten kommer det fler Westerviner under kravidentifierings flaggan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om