...och facket kräver granskning av polisens insats

Polisförbundet i Östergötland vill efter fredagens upplopp att polisen själva anmäler insatsen till Arbetsmiljöverket. - Jag hoppas att arbetsgivaren gör det. Annars gör vi det från fackets sida, säger Thomas Agnevik polisförbundets ordförande i länet.

Linköping2007-03-05 07:24

Ungefär ett hundratal poliser var i tjänst under fredagen då oroligheter bröt i Cloetta center och på Resecentrum i Linköping.
Det var för små marginaler när det kommer det sådana här insatser, menar Polisförbundet i Östergötland.
- Det verkar vara ren tur att inte någon blev allvarligt skadad. Det var en hel del av poliserna som fick mindre skador. Vi får se hur pass allvarligt det var, säger Thomas Agnevik.

Krävs mycket av poliser
Något han också ställer sig skeptisk till är utbildningsnivån på de poliser som arbetade under fredagen.
Vid sådana här typer av insatser finns en speciell utbildning kallad "Särskild polistaktik". Han vill att poliserna ska få gå en utbildning i att hantera kravaller men tiden räcker inte till.
I nuläget genomför redan Polisen i Östergötland en utbildning som kallas "Bastaktik" där de lär sig hur de ska trappa ner situationer och vad som gör att en situation trappas upp.
- Det krävs väldigt mycket av poliser idag. De ska kunna hantera demonstrationer, våldsbrott och platsundersökningar, säger Thomas Agnevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om