Oenighet om den nya gymnasieskolan

Det har blossat upp en strid om den framtida organisationen av gymnasie- och gymnasiesärskolan i Linköping. Bildningsnämnden fattade nyligen ett beslut om att nuvarande utbildningar vid Anders Ljungstedts gymnasium ska omlokaliseras och så småningom kommer beslut om förslag till programutbud för Nya Kungsberget ska vara klart till november 2017.

Jerry Broman har ett Moderatförslag till ny gymnasieorganisation. Foto: Tommy Pettersson

Jerry Broman har ett Moderatförslag till ny gymnasieorganisation. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-10-17 11:00

Dessa organisationsförändringar som majoriteten nu trycker igenom faller inte alla på läppen. Moderaten Jerry Broman, vice ordförande i Bildningsnämnden presenterade nyligen sitt partis alternativa förslag till ny gymnasieorganisation.

Riva och bygga nytt

Bildningsnämnden och dess gymnasieskola står inför den kommande tioårsperioden inför ett omställningsbehov när det gäller lokaler.

Utmaningarna består i att det blir fler elever i gymnasieskolan och de ungdomarna söker i högre grad högskoleförberedande program. Yrkesutbildningarna, som kräver andra typer av lokaler får färre sökande.

Men den största utmaningen är kommande stadsbebyggelse och då kopplat till Ostlänkens dragning. Anders Ljungstedts måste rivas och ställas upp på en annan plats i stan

En omlokalisering av utbildningarna vid Anders Ljungstedts gymnasium betyder att vi kan stärka yrkesprogrammen genom att se till att de får ändamålsenliga lokaler, förläggs tillsammans med andra utbildningar som stärker dem samt se till att kommunens lokaler utnyttjas på ett mer effektivt sätt. Genom att ta ett helhetsgrepp om programutbudet i de kommunala gymnasieskolorna kan vi utöka utbildningsplatserna samtidigt som vi ökar likvärdigheten och minskar skolsegregationen, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).

Nytt yrkesgymnasium i Stångebro

Jerry Broman presenterade i måndags Moderaternas förslag till ny gymnasieorganisation samt en del funderingar kring Nya Kungsberget.

Vi säger nej till att placera en gymnasieskola på Kungsberget. Det blir väldigt kostnadsdrivande och det går inte att lösa de behov av gymnasieskola som vi har idag.Vårt förslag är att låta Birgittaskolan och kunskapsgallerian bli endast en gymnasieskola. Därmed flyttar man ut vuxenutbildningen där ifrån till större kontorslokaler då de inte har samma lokalbehov, argumenterar Jerry vidare.

Vi vill ersätta ALG med ett nytt yrkesgymnasium, gärna med placering någonstans i Stångebro om det finns möjlighet till det. Det är ingen prestigelösning utan finns det bra skäl att lägga det någon annanstans är vi såklart beredda att se över det.

Striden handlar bland annat om Nya Kungsberget samt en utökning av gymnasieskolan på Birgittaskolan. Foto: Tommy Pettersson
Striden handlar bland annat om Nya Kungsberget samt en utökning av gymnasieskolan på Birgittaskolan. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om