Offensiv mot kemikalier - kommunen jobbar för utfasning

Ett allvarligt miljöproblem är de kemikalier som läcker ut och förorenar både mark och miljö. Nu inleder Miljökontoret ett projekt som ska mynna ut att man fasar ut farliga kemikalier.

Linköping2016-03-17 16:31

Ett 20-tal företag är med i det tillsynsprojekt som arbetar för en utfasning av farliga kemikalier. Företagen finns inom ett flertal branscher men det är inom ytbehandling, kemtvätt, kemteknik och bildvård som man nu ska arbeta för att få bort eller möjligen ersätta farliga och miljövidriga kemikalier.

- Jag tror att just när det kommer till bilvårdsföretag och tvättar så finns det en del att göra, menar Gunnar Gustafsson, miljöpartist och ordförande i Bygg och miljönämnden i Linköpings kommun. Han fortsätter:

- Sedan har vi sanerat mark där det legat gamla tvätterier, från bruk och sågverk och nu är det tid att ta sig en titt på andra områden. Projektet kommer att löpa under 2016 och de företag som ingår i projektet hanterar större mängder kemikalier. Vi kommer att arbeta tillsammans för att hitta olika lösningar, menar Gunnar Gustafsson vidare.

Företagen behöver även bli mer kunniga inom EU:s vattendirektiv men även EU:s kemikalieförordning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om