Oförändrat budgetläge

Högt uppe i skyn i "Tornet" presenterade Allians för Linköping den kommunala budget som ska gälla för perioden 2013-2014. I budgeten finns det satsningar på infrastruktur och på vad man kallar för välfärdens kärna, men det finns också så kallade effektiviseringskrav på de kommunala verksamheterna.

Jan-Willy Andersson, Linnea Darell, Paul Lindvall och Muharrem Demirok på presskonferens i Sky Meetings, Tornet.

Jan-Willy Andersson, Linnea Darell, Paul Lindvall och Muharrem Demirok på presskonferens i Sky Meetings, Tornet.

Foto:

Linköping2012-10-17 06:43


För 2013 har man ålagt nämnderna kostnadseffektiviseringar på en procent och året därpå ligger reduceringen på två procent. För barn och ungdomsnämnden handlar det om cirka 100 miljoner kronor som ska klämmas fram under 2013. Tilläggas skall att man från nämndens sida dessutom hade "utomrams" äskande på ytterligare 100 miljoner kronor. Kärvt läge och rynkade pannor.

Gasa och bromsa
Stora investeringar görs nu i Linköping och när Alliansregeringens besked om att Ostlänken ska byggas så kickstartade arbetet med ett nytt resecentrum och den nya stadsdelen i Kallerstad. Teknik och samhällsbyggnadsnämnden är den stora vinnaren i budgetspelet och klarar säkert av sina två effektiviserings procent 2014.
- Ostlänken är oerhört viktigt för Linköping och hela regionen. Vi har länge arbetat för att Ostlänken ska bli verklighet och ligger redan långt fram i planeringen, säger ks ordförande Paul Lindvall. Stora satsningar i budgeten går till barn och unga och de resurser som finns går framför allt till kvaliteten i förskolan, kompetensutveckla lärarna och kompensera gymnasieskolan när det statliga stödet minskar. Hur effektiviseringsprocenten ska verkställas ute i verkligheten vill- eller kan inte kommunalråden svara på i dagsläget. En bra skola är avgörande för att ge våra barn en bra start i livet. Därför gör vi riktade satsningar från förskolan och hela vägen upp till gymnasieskolan, med en speciell tyngdpunkt på lärarna, säger kommunalrådet Linnéa Darell, kommunalråd och fortsätter.
- Det är nämnderna själva som avgör hur effektiviseringskraven hanteras. Hur det sköts kommer att visa sig i respektive nämnds internbudget så småningom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om