Ökning av listeriainfektioner

Folkhälsomyndigheten, som har det nationella ansvaret för folkhälsofrågor, är oroad över ökningen av antalet fall av listeriainfektioner i landet. Antalet personer som har drabbats av listeriainfektion har ökat under de senaste månaderna och enligt myndigheten tyder det på en gemensam okänd smittkälla.

Linköping2014-01-31 08:14

Risken att smittas av listeria är mycket liten, men sedan oktober 2013 har antalet fall med listeriainfektion som rapporterats till Folkhälsomyndigheten varit fler än förväntat.
Undre oktober, november och december rapporterades 41 fall som smittats i Sverige, vilket skall jämföras med 25 fall samma period 2012.
Folkhälsomyndigheten konstaterar att ett flertal av dessa fall infekterats av en likartad typ av listeriabakterie, vilket skulle kunna innebära att det finns en gemensam smittkälla. Myndigheten har i samarbete med Livsmedelsverket och landets smittskyddsenheter påbörjat en utredning för att utreda orsaken till ökningen.
- Det är en jämn spridning av de inträffade infektionerna över landet och det är inte koncentrerat till något speciellt län, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemolog vid Folkhälsomyndigheten. Vi tror dock att det nu kan finnas en gemensam smittkälla och därför har vi satt igång en utredning som nu pågår för att försöka hitta svaret till ökningen vi nu ser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om