Omsorgen back med 100 miljoner

Omsorgsnämnden kommer att uppvisa ett underskott på 100 miljoner kronor inom kort! - Underskottet blir rekordstort och visar att majoriteten inte har kontroll på sin budget, säger Paul Lindvall (m).

"Underskottet på hundra miljoner kronor är ett underbetyg på majoritetens sätt att sköta ekonomin", säger Paul Lindvall (m). Foto: Daniel Bennelid

"Underskottet på hundra miljoner kronor är ett underbetyg på majoritetens sätt att sköta ekonomin", säger Paul Lindvall (m). Foto: Daniel Bennelid

Foto:

Linköping2005-02-04 07:53

I stora drag kan man säga att hemtjänsten kommer att gå back med 41,1 miljoner kronor. Detta beror framförallt på att antalet hemtjänsttimmar ökat från 942 500 i budget till 987 000 när året var slut. Detta betyder en ökad kostnad på 15 miljoner kronor.

Dyra familjehem
Sedan handlar det om individ- och familjeomsorgen, som överskrider budget med dryga 40 miljoner.
Här handlar det om de dyra familjehemsplaceringarna. De kan ju kosta hela 3 000 kronor per dygn och person.
- Kommunen måste bli betydligt bättre på att stämma i bäcken. Man måste snabbt ta tag i t ex ungdomsproblemen innan de leder till dyra placeringar. Vi hade ju problem med ungdomsgängen i Berga. Det är de som nu kostar kommunen stora pengar, säger Paul Lindvall och fortsätter:
- Jag har aldrig varit med om ett så här stort underskott inom omsorgen. Tidigare befarade man ett underskott på 80 miljoner, men nu har det ökat ytterligare.
Men 40 och 40 blir ju inte 100?
- Det finns en del andra poster också på ett tiotal miljoner, och dessutom har ju Produktionen ett underskott på omsorgen, men det har redovisats tidigare.
Du är också politiker. Vad vill du göra?
- Det är ju socialdemokraterna och centern som står för budgeten. Men vi är givetvis villiga att hjälpa till. Nu måste man våga tänka i nya banor istället för att hänge sig åt traditionella nedskärningar. Jag är bekymrad över detta. De borde tänka över om det finns andra lösningar. Är vi i ett läge nu där vi har en obalans i omsorgen på 100 miljoner kronor, så måste socialdemokraterna våga offra en del heliga kor, säger Paul Lindvall och fortsätter:
- Eftersom Produktionen själva säger att de har en 10 procent dyrare omsorg än privata utförare, borde vi släppa in dem. Om de kan ge samma kvalitet men till ett lägre pris, givetvis.
- Är det inte bättre att låta vår duktiga personal ta över verksamhet? säger Paul Lindvall.
Enligt Paul Lindvall måste majoriteten bära ansvaret för att omsorgen går 100 miljoner kronor back.
- Detta går ju stick i stäv mot det man sagt i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige. Detta underskott måste ju vara ett underbetyg på deras insats. Man kan ju få intryck av att majoriteten har kontroll på ekonomin. I verkligheten är underskottet ungefär 100 miljoner kronor, säger Lindvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om