Öppna bergrummet i Trädgårdsföreningen

Crusellhallens återkomst?

Nu vill man öppna det gamla skyddsrummet i Trädgårdsföreningen igen. Foto: Tommy Pettersson

Nu vill man öppna det gamla skyddsrummet i Trädgårdsföreningen igen. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-11-03 07:51


Kristdemokraterna i Linköping föreslår nu att kommunen ska öppna bergrummet i Trädgårdsföreningen för allmänheten.

Det är Andreas Ardenfors och Per Larsson som har lämnat in en motion från Kristdemokraterna i Linköping om att bergrummet. Man tänker sig att spränga in en kulturlokal i berget.Tanken är dock inte ny. Föreningen Musik i Linköping ville redan på 1980-talet ha en "Crusellhall" insprängd i berget i Trädgårdsföreningen med Berwaldhallen som förebild.

Detta förslag kom efter oenighet om det planerade konserthuset skulle ligga och kosta. Det blev dock inget med musikföreningens förslag den gången.

Trädgårdsföreningen ligger ett gammalt skyddsrum från tiden vid första världskriget. Detta var avsett att skydda stadens invånare från bombanfall från en eventuell fiende. Som väl är har aldrig skyddsrummet behövt användas för sitt ändamål. Men ändå, det ligger där och berget är utsprängt som ett omfattande rum, entrén med de tunga järndörrarna vetter ut mot Trädgårdsföreningens park.

-Vi vill uppdra till Samhällsbyggnadsnämnden att i samråd med Stiftelsen Trädgårdsföreningens park undersöka möjligheterna att förvandla skyddsrummet i parken till en attraktiv samlingsplats för människor med kulturella och professionella intressen, säger Andreas Ardenfors, kommunalråd för Kristdemokraterna.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om