Hur stor, eller liten, Nya Kungsbergsskolan ska bli har blivit lite av en följetong. Från första förslaget på cirka 1 800 elever – i högstadium och gymnasium – till en nedbantad variant med runt 100 platser och slutligen en skola för 700 högstadieelever och 75 elever på särskolan, har det gått några år.
Frånvaron av beslut och därmed också byggstart har gjort att flera kritiska röster höjts för att det fria skolvalet i Linköping kan stå på spel. Skolan beräknades vara klar 2021 eller 2022. När nu bygget är uppskjutet – beräknas vara klart 2024 – och antalet elevplatser reducerat så kommer det att innebära ett pusslande mellan skolor för att platserna ska räcka till alla elever. Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden bekräftar bilden att det fria skolvalet faktiskt inte kommer att gälla fullt ut.
– Det som kommer att hända framåt 2021 och 2022 är att vi kommer att klara alla elevplatser. Ingen kommer att bli utan skolplats. Däremot är det färre elever som kommer att få sitt förstahandsval tillgodosett, säger han.
Men beslutet att göra skolan betydligt mindre har också andra effekter på den delen av staden. Det menar Björn Immerstrand (MP), avgående ordförande i Lejonfastigheter.
Han påpekar att i den detaljplan som finns så skulle skolan bli en del i det man kallade stadskvarter och att det i anslutning till skolan skulle finnas lokaler som vände sig till allmänheten på ett annat sätt än en skola. Då fanns planer på att det skulle finnas lokaler för Kulturskolan och en idrottshall. Men också restaurang och frisör. Allt för en levande stadsdel.
Men nu, med en betydligt mindre skola så uppstår problem, enligt Björn Immerstrand.
– Det handlar om en helhet – ett stort pussel – som nu skalats ned, säger han.
Den riktigt stora risken som han ser är att en liten skola innebär att flera mindre fastigheter behöver byggas och då blir skolan en byggarbetsplats under flera år.
– Vi vill att allt ska byggas på samma gång för att undvika en sådan situation.
Erik Östman delar oron för en sådan utveckling. Men menar att det är en effekt av att beslutet tagit så lång tid.
Däremot delar han inte synen på att det är liten skola.
– Det kommer fortfarande att vara en av de största högstadieskolorna i Linköping. Vi måste titta på en lösning för helheten. Men det är framförallt ett ärende för samhällsbyggnadsnämnden.