Östergötland har drabbats hårt

I finanskrisens tidevarv ser det mörkt ut för svensk ekonomi. Framförallt är det industriföretagen som drabbas och därför behöver skära ner. Det visar sig i Svenskt näringslivs konjunktursrapport för det första kvartalet.

Linköping2012-03-23 07:44

Rapporten har kompletterats med en företagarpanel och nationellt sätt märks den ekonomiska turbulensen av. I synnerhet är det industrierna som drabbats först och hårdast.

Östergötland drabbas värst
Östergötlands län har gått sämre i sin helhet än landets övriga län. Det som är utmärkande för Östergötlands del är nedskärningar i personalstyrkan, samt produktion och försäljning.
- Vi är ett industrilän och därför märks turbulensen av mer, säger Sofie Elmström från Svenskt näringsliv.
Elmström vill dock poängtera att det råder optimism bland företagarna i Östergötland.
- Företagarna ser positivt på framtiden. Framförallt vad gäller ökad produktion och därmed möjligheter till att anställa, säger hon.

Exportindustrin påverkas
Exportindustrin blir lidande av den ekonomiskt svåra tid som drabbade Europa i höstas. Även om Sverige är ett land med låg skuldsättning och en stark valuta, märks krisen av i landet fast med ett halvårs fördröjning, står det i rapporten. Rejäla åtstramningar och besparingar i Europa är en första bit på vägen för att få rätsida på ekonomin. - Sveriges statsfinanser är väldigt starka och BNP i Sverige tros hamna på 0,2 procent under 2012, säger Jonas Frycklund, civilekonom.

Ökad arbetslöshet
Prognosen visar också på en ökad arbetslöshet framöver där det blir värst inom tillverkningsindustrin. En negativ trend kan uppstå, där vissa grupper blir frånkopplade från arbetsmarknaden. Värst drabbas utomeuropeiskt födda när sysselsättningsgraden minskar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om