Östergötland ligger still

I slutet av juni överlämnade Indelningskommittén ett delbetänkande till civilministern Ardalan Shekarabi med förslag på nya län och landsting. I kommitténs betänkande föreslås bland annat att tre nya län och landsting ska bildas.

Mat Johansson är djupt besviken.

Mat Johansson är djupt besviken.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-11 18:00

Indelningskommitténs förslag föga överraskande

Indelningskommitténs båda ledamöter; Barbro Holmberg och Kent Johansson kom inte med några större nyheter eller revolutionerande förslag denna gång.

Regeringen tillsatte den andre juli 2015 en utredning som ska föreslå en ny läns- och landstingsindelning som innebär att Sverige delas in i väsentligt färre län och landsting. Kommittén delbetänkande innebär nu att Östergötland inte kommer att ingå i en större region redan 2019 och att man då får vänta ytterligare några år på att förenas med Smålandsregionen.

Det är tråkigt att vi inte får ett förslag som innebär att alla regioner bildas 2019, utan att vi får vänta till 2023. Att bilda en större region stärker våra möjligheter att utveckla näringsliv, sysselsättning och attraktionskraft. Östergötland är dock en stabil region med stark ekonomi och vi ingår i en välfungerande sjukvårdsregion tillsammans med Kalmar och Jönköping som levererar vård av högsta klass. Vi kommer att klara av att stå själva fram tills vi blir del av en större region, säger Mats Johansson (S), ordförande i Regionstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om