Östgötatrafiken vinner mål i kammarrätten

Nyligen vann Östgötatrafiken ett upphandlingsmål i kammarrätten kring landsbygdstrafiken. I och med detta är frågan slutligen avgjord till Ötrafs fördel.

Östgötatrafiken vann i kammarrätten.

Östgötatrafiken vann i kammarrätten.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-07-11 08:00

De tillfälliga avtal som Östgötatrafiken tecknade inför trafikstarten den 20 juni kommer nu att övergå i de ursprungliga avtal som man hade för avsikt att teckna när upphandlingen var klar i september 2015.

En rad överklaganden

Östgötatrafikens tilldelningsbeslut, som meddelades i september 2015, överklagades till förvaltningsrätten, som avslog begäran. Målet överklagades igen till kammarrätten, som är näst högsta instans för denna typ av mål. Nu har alltså kammarrätten meddelat att man gör samma bedömning som förvaltningsrätten och avslår överklagandena.

Tio månader efter att Östgötatrafiken meddelade sitt tilldelningsbeslut i upphandlingen av landsbygdstrafik i Östergötland så kan nu avtalen äntligen undertecknas. Processerna med överprövningar, först i förvaltningsrätten och därefter i kammarrätten, är avslutade och har gått Östgötatrafikens väg.

Vi är glada och tacksamma för att kammarrätten går på samma linje som förvaltningsrätten och att dom i målet slutligen meddelats. Nu kan vi arbeta vidare med att utveckla trafiken och övriga tjänster, istället för att börja om med en ny mycket resurskrävande stor trafikupphandling, säger Paul Håkansson som fram till årsskiftet är vd för Östgötatrafiken.

Några av de utförare som har lämnat anbud och inte vunnit upphandlingen har överklagat ett antal gånger och förlorat varje gång. Domstolarna domar visar att vi har handlat rätt hela tiden, säger Paul Håkansson vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om