Östgötska hästbranschen växer

Hästnäringen har växt enormt de senaste decennierna och är en bransch som sysselsätter nästan 25 000 anställda människor i Sverige. Dessutom är det ett oändligt antal människor som lägger ned större delen av sin fritid på hästar.

Två av Östergötlands 16 000 hästar uppträder i St: Lars parken.

Två av Östergötlands 16 000 hästar uppträder i St: Lars parken.

Foto:

Linköping2012-07-19 04:05


Det finns nästan lika många hästar i Sverige som det finns invånare i Östergötland. För 2010 uppskattas antalet hästar i Sverige till drygt 373 000, en ökning med 20 procent jämfört med den första officiella hästräkningen som var år 2004.
I Östergötland omsätter branschen 550 miljoner kronor och sysselsätter omkring 1 500 människor fördelat på ungefär 16 000 hästar. Det placerar Östergötland som en av landets hästtätaste regioner närmare bestämt på fjärde plats.

Ska bli hästbäst
Projektet östgötahästar startade i januari 2012 och drivs av Anita Strömbäck på Hushållningssällskapet i Vreta Kluster och finansieras genom Länsstyrelsen och Regionförbundet Östsam.
- Med den styrkan och hästkompetens som finns i Östergötland har vi förutsättningar att bli hästbäst i landet. som just nu arbetar med en kartläggning av hästföretagen och med att etablera samarbetsformer och strukturer för företagandet. Vår webbplats "ostgotahastar" kommer att fungera som ett nav för projektet, säger projektledare Anita Strömbäck och fortsätter.
- Webben är under uppbyggnad och kommer att lanseras under hösten. Där kommer det att finnas möjlighet att söka rådgivning, personal, hästar, ryttare, sponsorer med mera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om