På Bjärka Säbys ängar

Området kring Bjärka Säby kan stoltsera med mycket. Med utgångspunkt i eklandskapet finner man de största av ekgiganter. De är belägna i ett hjorthägn som anlades under 1600-talets andra hälft och gör hägnet till ett av landets äldsta.

Nya slottet i Bjärka Säby tornar upp sig i praktfull barockstil.

Nya slottet i Bjärka Säby tornar upp sig i praktfull barockstil.

Foto:

Linköping2012-07-09 04:05


Som om att inte det skulle vara nog finns där också två fantastiska slottsbyggnader, som går under de simpla namnen gamla och nya slottet.
Gamla slottet uppfördes 1632 och ligger endast ett stenkast från det nya som uppfördes år 1791.

Kärleksgåva
Legenden säger att byggherren som ägde godset träffade en flicka och uppförde det nya slottet som en gåva till henne. Dock avled hon innan hon fick möjlighet att se den ståtliga byggnaden. Byggherren förblev ogift men slottet står kvar. Idag ägs godset av släkten Ekman, som har haft det i deras ägo sedan flera generationer. 1980 donerades det nya slottet till Sionförsamlingen i Linköping som där har skapat ett centrum för religion och kultur. Församlingen förvaltar över slottet och låter det stå öppet för allmänheten.

Mäktig vy
I praktfull barockstil lyser slottet upp mellan de lummiga trädgrenarna. På ena kortsidan finns ett litet välbesökt sommarcafé. Där serveras mumsiga bakverk bakade med en stor mängd lokala råvaror. Emanuel Eriksson ansvarar för caféverksamheten med starkt engagemang och passion.
- Jag började här 2006 och jag hoppas på att bli kvar i många år framöver. Jag tror man måste slå rot om man vill åstadkomma något. Vår vision i cafét är att Bjärka Säby ska bli känt som en plats där vägen från jorden till bordet är så kort och spårbar som möjlig. Vi vill att länken mellan råvaran till kunden är enkel, säger han och berättar vidare att de till exempel bakar på ett mjöl vars råvaror kommer från åkermarken runtom godset.
- Emanuel är en eldsjäl, lägger Elisabeth Magnusson till.

Elisabeth Magnusson och Emanuel Eriksson trivs bra bland bakverk och spännande historia.
Elisabeth Magnusson och Emanuel Eriksson trivs bra bland bakverk och spännande historia.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om