På måndag delar Lasse ut första Nyponet

Måndagen den 25 januari 2016 höll den annars så medieskygge Lars Winnerbäck sitt livs första presskonferens. Anledningen till detta är att han numera startat en stiftelse som bär hans namn kulturpriset "Nyponet". Första nyponet delas ut nu på måndag, den 21 mars.

Så här glad kan man vara när man får dela ut ett eget pris. Foto: Linn Strelin

Så här glad kan man vara när man får dela ut ett eget pris. Foto: Linn Strelin

Foto:

Linköping2016-03-16 10:19


Han är trevlig, lite underfundig och man får intrycket av en öppen 40-åring som fortfarande är nyfiken på det som händer i Linköping samtidig som han är välunderrättad om sakers tillstånd i staden på slätten.

Han är ju "Våran Lasse". En angelägenhet för hela stan, från kommunpolitiker till tjejen i biljettkassan på Konsert och kongress, från punkungarna på Skylten och lärarna på Skäggetorpsskolan. Alla har en Lasse-historia att berätta.

- Det är rätt gulligt det där med "våran Lasse" och inget som på något sätt besvärar mig, berättar Lars Winnerbäck då vi slagit oss ner för att prata efter att övrig media fått sitt.

Han besöker sina gamla kvarter både nu och då, kanske i jakt på inspiration, men han säger sig även vilja spendera mer tid här. Köpt sommarstuga kanske?

- Ja du, kanske det, säger han med hemlighetsfylld röst.

Men i och med det nya kulturpriset "Nyponet" så har han en anledning att vara mer i sin gamla hemstad. Måndagen 21 mars, på Konsert och Kongress, delas det första nyponet ut och det är den lokala konstnär Mikael Nilsson som formgivit det.

Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut varje år och då till en eldsjäl inom kultursfären i Linköping.

- Namnet "Nyponet" kommer från raden "och nyponbuskar, nyponbuskar/Hela vägen nyponbuskar ser jag när jag blundar/och nånstans där så blev jag/den jag är nu" i mon låt "Söndermarken", förklarar Lars för den församlade pressen.

- Sådana som Anton H LeClercq på Studiefrämjandet, "Biffen" på Skylten och Rock D'amour var viktiga för mig i början och på samma sätt är, till exempel, Gaphals viktigt nu.

Ett annat tillfälle att stöta på honom är den konsert som avslutar sommarens turné på Linköpings Arena 20 augusti, som första artist.

- Jag minns mycket väl konserten i Vidingsjö den förste september 2012 och det var 15 000 personer i publiken. Det skulle jag vilja göra om någon gång men det är även väldigt spännande med en ny spelplats. Jag var här och tittade på Arenan för inte så länge sedan och jag tror det kommer att bli bra. Genom åren har han spelat på Skylten, alla fritidsgårdar, olika krogar, Cloetta Center, Sporthallen, Platens bar.

- Jag var till och med förband till Ace of Base på Soldathemmet 1993. De valde nog inte mig och jag valde inte dem utan det bara hände, skrattar Lasse åt minnet.

Han släppte i höstas låten "Köpte en bil" och meningen är att det ska bli fler låtar och mera ny musik innan sommaren turné startar.

- Jag vet inte riktigt vad det blir. Det kan bli en hel platta, en EP eller något helt annat. Det får vi helt enkelt se när vi börjar spela in. Formatet kommer nog att bli mer avskalat än förra plattan men det är nog allt jag kan säga här och nu.

Undertecknad hoppas dock på att musiker som Robban Eriksson (trummor, Hellacopters) och utmärkta gitarristen Ola Nyström (Weeping Willows) finns med i laguppställningen. Inspelningen av den ännu odöpta plattan har satts igång och ägt rum i en studio på Irland. Det är tänkt att den ska släppas i juni - men nu på måndag är Lars Winnerbäck tillbaka i stan och då för att dela ut det första nyponet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om