På marsch genom Linköping

I lördags genomförde Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, en demonstration i Linköping. De hade fått tillstånd för demonstrationen som betraktades som en "allmän sammankomst" av polisen.

Vid gräsplätten mellan Hamngatan och Stångån försökte motdemonstranterna bryta igenom och slutade det så här.

Vid gräsplätten mellan Hamngatan och Stångån försökte motdemonstranterna bryta igenom och slutade det så här.

Foto:

Linköping2013-05-27 06:59


I helgen var det alltså dags igen för SDU att testa mötesfriheten i Linköping och samtidigt försöka prata om sin kampanj för Europa och samtidigt propagera mot det Europeiska samarbetet i Europeiska Unionens regi.

Två ståndpunkter samtidigt
Förra gången det begav sig, höll SDU torgmöte på Stora torget i oktober 2011, och den gången blev det bråk mellan motdemonstranter och ordningsmakten. Efterskörden blev då att två personer som deltog i det nästan obligatoriska nyckelskrammelmotståndet greps av polisen.
Demonstrationen i helgen var inte enbart ett sätt att demonstrera sin rätt till mötesfrihet utan framförallt var den en uppmarsch mot EU parlamentsvalet 2014 enligt arrangörerna själva. Sverigedemokraterna är visserligen EU-motståndare men man ställer upp i parlamentsvalet ändå för att som man säger bekämpa byråkratin inifrån. Östgötapolisen hade mobiliserat ordentligt med hundar, extrainkallad personal, både civilklädda och tungt utrustade poliser fanns på plats. Man gjorde sitt jobb och demonstrationen samt efterföljande appellmötet kunde hållas i någorlunda lugn och ro. Efter diverse strul med högtalaranläggningen och till ackompanjemang av en ihärdig trummis bland motdemonstranterna hördes SDU s förbundsordförande prata om EU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om