Påsken är glädjens och eftertankens högtid

Påskhögtiden är en av de längsta högtiderna i Sverige. Påsken innehåller också så mycket glädje och energi. Sommartiden startar, vi går mot ljusare och varmare tider. Vi får även lite ledig tid för att träffa vänner och bekanta. Samtidigt påminns vi om ursprunget till att varför vi firar påsk.

Renoveringen av S:t Johannes kyrka är ett exempel på att Svenska kyrkan vill bevara en viktig kulturtradition. Foto: Tommy Pettersson

Renoveringen av S:t Johannes kyrka är ett exempel på att Svenska kyrkan vill bevara en viktig kulturtradition. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-27 20:00

Påskens ledighet kan ägnas åt långa promenader efter att man ätit alldeles för gott och för mycket. Helgen kan också ägnas åt att läsa eller titta på Tv. Men under helgen är det svårt att inte märka vilken betydelse som det historiska ursprunget har för oss svenskar.

Äldre än julhögtiden

En av de personer som vet varför firandet äger rum och varför påsken är så pass central i vår Svenska tradition är Martin Modéus, Linköpings stifts 64:e biskop.

- Påsken är den allra största helgen i den kristna traditionen. Den är faktiskt äldre än julhelgen. Påsken bär på själva kärnbudskapet i kristen tro; från död till liv. Från död till uppståndelse. Den historiska händelsen är ju Jesus korsfästelse och död på långfredagen och uppståndelse på påskdagen. Påskhelgen uppmärksammas för att det är en historisk händelse men den är också ett mönster för alla de små uppståndelser vi går igenom efter nederlag i livet, berättar biskop Martin Modéus vidare.

- Påsktraditioner kan upplevas på flera olika sätt. Det finns olika ingångar till påsken dels genombudskapet, musiken eller som många svenskar möter påsken genom ledighet och mattradition.

Många påskuppdrag

Biskopens kalender blir före och under påskhelgen extra tät. Vi möter Martin Modéus strax efter att han deltagit i en invigning och gudstjänst för återöppnande S:t Johannes kyrka i Norrköping den 25 e mars. I församlingshemmet går biskopen hemtamt runt och pratar med församlingens medlemmar och gäster.

- S:t Johannes kyrka som är bygd 1906 har renoverats under det senaste året och återöppnandet visar att vi håller liv och ordning på våra kyrkor i Sverige. Det var väldigt roligt att få delta idag på invigningen i en väldigt välbesökt kyrka.

Martin Modéus deltog i invigning för återöppnande S:t Johannes kyrka i Norrköping. Foto: Tommy Pettersson
Martin Modéus deltog i invigning för återöppnande S:t Johannes kyrka i Norrköping. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om